European Union



Brussel, 14 mei 2008

14 door de EU gefinancierde films naar Cannes

14 films, goed voor in totaal meer dan 900 000 euro cofinanciering uit het MEDIA-programma van de Europese Unie, zijn geselecteerd voor het 61^e internationale filmfestival van Cannes, dat vandaag van start gaat. De Europese films worden in Cannes extra in de kijker gezet tijdens de Europa-dag op 19 mei, waar de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de Europese Commissaris voor Media, Viviane Reding, en de voorzitter van het festival Gilles Jacob de EU-Ministers voor audiovisueel beleid zullen uitnodigen om van gedachten te wisselen over internationale samenwerking in de filmwereld en speciale hulde zullen brengen aan Portugese cineast Manoel de Oliveira. De Roemeense cineast Cristian Mungiu, winnaar van de Palme d'Or in 2007, wordt dit jaar ambassadeur van de Europa-dag.

"Europa mag trots zijn op de culturele diversiteit en het wereldwijde succes van de Europese film", aldus José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. "Europese producties zoals 'La Môme", 'Das Leben der Anderen', 'Belle Toujours' en 'Kontroll' vielen in de prijzen op internationale filmfestivals en werden door miljoenen mensen bekeken; zo ziet iedereen dat Europa draait om `eenheid in verscheidenheid'."

"Europese films spelen terecht een belangrijke rol in het programma van Cannes 2008," aldus Viviane Reding, Europees commissaris voor Informatiemaatschappij en Media. "Toch staan Europese cineasten in Europa en internationaal nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen. Tijdens de Europa-dag in Cannes zullen wij daarom manieren zoeken om wereldwijde partnerschappen tot stand te brengen, die gebaseerd zijn op samenwerking en wederzijdse steun om de coproductie en de verdeling van films actiever te promoten."

Voorzitter Barroso zal op 19 mei de vergadering van de ministers openen die de meertalige slogan meekreeg: "Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine: Building a world of exchanges". Ministers, cineasten en mensen uit de filmwereld zullen er bespreken hoe de audiovisuele uitwisseling tussen de EU-landen versterkt kan worden en hoe gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe samenwerkings- en handelsakkoorden tussen de EU en de rest van de wereld. Ze zullen ook manieren zoeken om gezamenlijke initiatieven van filmdistributeurs, bioscoopexploitanten en opleidingscentra in Europa en in andere landen te bevorderen.

12 ministers hebben hun deelname al bevestigd, waaronder ministers uit Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Letland, Portugal, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Ook Kroatië, het eerste kandidaat-land dat eerder dit jaar tot het MEDIA-programma toetrad (IP/08/450), stuurt zijn Minister van Cultuur naar de vergadering.

Op 19 mei wordt `s avonds op de Croisette de film "Douro, Faina, Fluvial" (1930) vertoond, ter ere van de Portugese cineast Manoel de Oliveira. "Een cultureel gebeuren waar ik met spanning naar uitkijk, want ik ben altijd een groot bewonderaar van de Oliveira's werk geweest. Bovendien speelt de film zich af in de regio waar ik ben opgegroeid", aldus Commissievoorzitter Barroso.

Achtergrond:

Bij de Oscars vielen dit jaar al enkele door het MEDIA-programma gefinancierde films in de prijzen: The Counterfeiters (Die Fälscher, Oostenrijk-Duitsland) won de prijs voor beste film in een vreemde taal en La vie en rose (La Môme, Frankrijk) die voor beste actrice en beste make-up (IP/08/298). Vorig jaar omvatte de selectie van het Filmfestival van Cannes 11 door de EU gesteunde films (IP/07/676).

Zie bijlage voor een korte beschrijving van de door de EU gefinancierde films die in 2008 in Cannes te zien zijn.

Voor meer informatie over het MEDIA-programma van de EU:

http://ec.europa.eu/avpolicy/media/

Informatie over het Filmfestival van Cannes:

http://www.festival-cannes.fr

Bijlage: De 14 door de EU gefinancierde films in Cannes 2008

Officiële competitie

Gomorra, geregisseerd door Matteo Garrone (EU-financiering via het MEDIA-programma: 45 000 euro) - Een drama rond de Napolitaanse maffia, gebaseerd op een roman van Roberto Saviano.

Delta, geregisseerd door Kornél Mundruczó (100 000 euro) - Mihail komt naar huis voor de begrafenis van zijn vader. Hij ontmoet er voor het eerst zijn zus en de twee worden verliefd op elkaar.

La frontière de l'Aube, geregisseerd door Philippe Garrel (50 000 euro) - Een jonge fotograag krijgt een visioen over zijn ex-vriendin, een actrice die zelfmoord pleegde nadat hij alle contact met haar had verbroken en nu terugkomt om hem te kwellen.

Le silence de Lorna, geregisseerd door Luc en Jean-Pierre Dardenne (202 500 euro) - Een Albanese vrouw trouwt met een drugsverslaafde om een verblijfsvergunning in België te krijgen.

The Palermo Shooting, geregisseerd door Wim Wenders (50 000 euro) - Een Duitse fotograaf gaat even verpozen in Palermo, waar hij kennismaakt met een jonge vrouw en haar compleet verschillende manier van leven.

Speciale vertoningen

Sangue pazzo, geregisseerd door Marco Tullio Giordana (111 600 euro) - Bekende acteurs uit de fascistische filmwereld, die tot de Salò-republiek behoorden, werden na de bevrijding van het land beschuldigd van collaboratie en martelingen en door de Partizanen vermoord.

Entre Les Murs, geregisseerd door Laurent Cantet (30 000 euro) - Het verhaal van een Franse leraar in het middelbaar onderwijs in een probleemgebied.

Competitie "Un Certain Regard"

Tulpan, geregisseerd door Sergey Dvortsevoy (40 000 euro) - Bulat heeft er net zijn militaire dienst bij de Russische marine op zitten en keert terug naar de Kazachse steppe om er herder te worden. Om dat te doen, moet hij alles leren over de herdersstiel en moet hij ook trouwen.

Competitie "Directors' Fortnight"

Eldorado (alias Léa), geregisseerd door Bouli Lanners (51 500 euro) - Yvan krijgt een vreemd soort affectie voor Elie, een adolescent die in zijn huis inbreekt, en beslist om de tiener terug naar zijn ouders te brengen.

Elève libre, geregisseerd door Joachim Lafosse (82 500 euro) - Jonas droomt ervan om tennisser te worden. Zijn droom valt echter aan diggelen wanneer hij zakt voor zijn examens. Hij gaat steun zoeken bij Pierre. Deze vader-zoonrelatie tussen leraar en student ontwikkelt zich geleidelijk tot een complexe en dubbelzinnige relatie van afhankelijkheid en manipulatie.

Salamandra, geregisseerd door Pablo Aguero (26 000 euro) - De zesjarige Inti woont bij zijn grootmoeder, tot Alba plots terugkeert en hem meesleurt in een waanzinnige trip naar een legendarische vallei in Patagonië.

Les Bureaux de Dieu, geregisseerd door Claire Simon (16 000 euro) - Het reilen en zeilen in een centrum voor gezinsplanning, waar vrouwen terecht kunnen voor informatie over de keuzes die ze willen of moeten maken.

Competitie "International Critics' Week"

Better Things, geregisseerd door Duane Hopkins (90 500 euro) - Een groep jongeren groeit samen op in een landelijke gemeenschap in de Cotswolds. Hun jeugd wordt gekenmerkt door seksuele ontluiking, verveling en druggebruik.

Home, geregisseerd door Ursula Meïer (50 000 euro) - Het verhaal van een groep mensen die geleidelijk van de wereld afgesloten geraken, en die zich uiteindelijk meer en meer in zichzelf gaan keren.