Nederlandse Orde van Advocaten

Algemeen Deken roept advocaat op tot burgerschap van de Orde

Groei overschrijdt grens 15.000 advocaten

DEN HAAG - De Algemeen Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, mr W.M.J. (Willem) Bekkers, daagt alle 15.000 advocaten uit tot actief burgerschap van de Orde. Veranderingen in de samenleving en het rechtsbedrijf zetten de Orde aan tot vernieuwing. Bekkers: `Daarbij zal de Orde moeten laten zien dat het een maatschappelijke Orde is'.

De deken doet zijn oproep in het jaarverslag van 2007, `Orde en burgerschap', dat vandaag verschijnt. Hij verlangt betrokkenheid van zijn collega's bij de democratische besluitvorming van de Orde. `Zonder een dergelijke betrokkenheid erodeert het besef dat de advocatuur een bijzondere beroepsgroep is die een essentiële rol speelt in de rechtsbedeling'.

Om dit burgerschap van alle advocaten te versterken moet de Orde in- en extern beter zichtbaar zijn, meent de landelijke deken. Hiertoe wil de Algemene Raad, het hoofdbestuur van de Orde, het debat in de eigen gelederen aanwakkeren en ook met het publiek, de politiek en de pers intensiever communiceren.

Vergaderingen College van Afgevaardigden openbaar Om dezelfde reden wil de Algemene Raad dat vergaderingen van het College van Afgevaardigden, het parlement van de Orde, in de regel openbaar zijn. `Openbaarheid is onlosmakelijk verbonden met democratie en daarom zou het adagium `openbaar, tenzij' moeten gelden.'

Bovendien verwacht Bekkers van advocaten dat zij democratische besluiten van de Orde in hun dagelijkse praktijk omzetten in daden, terwijl die praktijk daarop, `- en inderdaad, hier moet een noot gekraakt worden - maar ten dele (is) gericht'.

Mijlpaal
De advocatuur is een bloeiende beroepsgroep. Waren er in 1920 nog 877 advocaten, in 1947 waren dat er 1509. In 1990 steeg dit aantal tot 6381 en in 2000 tot 11.033 advocaten. Vorig jaar waren er 14.882 advocaten. Onlangs schreef de Orde de 15.000-ste advocaat in. In 2007 telde ons land 3.762 advocatenkantoren.

Naast een terugblik op 2007 bevat het jaarverslag vele beleidsvoornemens en interviews met Peter van Alkemade (advocaat in 's-Hertogenbosch en lid van het College van Afgevaardigden), Bart Jan van Ettekoven (bestuursrechter in de rechtbank Utrecht en adviseur kwaliteit), Jan Loorbach (advocaat en lid van het bestuur van NautaDutilh), Henri Niezink (vestigingsmanager van het Juridisch Loket Rotterdam), Frans Knüppe (deken van de Orde van advocaten Arnhem), Pieter Kalbfleisch (voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit) en de Tweede Kamerleden Fred Teeven (VVD), Nicolien van Vroonhoven (CDA) en Jan de Wit (SP).