Nederlands Vaccinatie Instituut


Amerikaanse peuters ondergevaccineerd

woensdag, 14 mei 2008

Meer dan een kwart van de Amerikaanse peuters is ondergevaccineerd, zo blijkt uit een recente Amerikaanse studie. De studie onder kinderen van 19 tot 35 maanden wees uit dat het vooral om gemiste doses gaat. Experts verklaren dit door het grote aantal vaccins dat kinderen krijgen. Tijdens de studie (in 2003 en 2004) kregen Amerikaanse kinderen 14 prikken voordat ze 18 maanden waren. Nu zijn dat er zelfs nog meer.

Alhoewel veel kinderen vaccinaties missen of te laat krijgen, zijn de meesten tegen de tijd dat ze naar de kleuterschool gaan wel voldoende beschermd, zo blijkt uit de studie van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat wordt gepubliceerd in het juni-nummer van de American Journal of Preventive Medicine. Voor dit onderzoek, hebben de onderzoekers gekeken naar de vaccinatiegeschiedenis van meer dan 17500 Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 19 tot 35 maanden.

Naar schatting 72% van de kinderen in deze leeftijdsgroep was klaar met de standaard vaccinatieserie. Bij 19% ontbraken een of meer doses vaccins, 8% had en 'ongeldige' dosering ontvangen, wat betekent dat het kind deze te kreeg op te jonge leeftijd of te snel na de vorige dosis. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 3% van de kinderen hun laatste hepatitis B-vaccinatie te vroeg (vóór zes maanden) had gekregen en dat sommige andere kinderen het mazelenvaccin kregen terwijl ze nog beschermd werden door de antistoffen van hun moeder. 'Als kinderen vaccins te dicht bij elkaar of te vroeg krijgen, heb je kans dat ze niet zo goed beschermd zijn. Heb je veel van dat soort kinderen dan vergroot dat de kans op ziekte-uitbraken', aldus Elizabeth Luman, eerste auteur van de studie en een epidemioloog aan CDC's National Center for Immunization and Respiratory Diseases in Atlanta.

Ouders in de Verenigde Staren worden geconfronteerd met een ingewikkeld vaccinatieprogramma tijdens de eerste levensjaren van hun kind. Sommigen spreken zelfs van een logistieke nachtmerrie. Een andere reden om het vaccinatieprogramma minder strikt na te leven, is het vervagende bewustzijn onder de huidige ouders. Ouders weten niet meer hoe de ziekten eruit zien waar vaccinatie tegen beschermt, aldus de onderzoekers. 'Kinderen van tegenwoordig, en waarschijnlijk de meeste volwassenen ook, weten niet eens meer wat een ijzeren long is - en dat danken we aan de inentingen.'

Bron:

Artikel Washington Post, 1 in 4 U.S. Toddlers Improperly Vaccinated, 29 april 2008