Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen brengt clusterbommen tot bij de Vlaamse jeugd

Rode Kruis eist een sterk verdrag over clustermunitie

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een lespakket âAntipersoonsmijnen en clustermunitie : een dodelijke erfenisâ ontwikkeld voor leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het lespakket wil de Vlaamse jeugd sensibiliseren over dit vreselijke wapentype en speelt in op een hot topic : de diplomatieke conferentie over clustermunitie die van 19 tot 30 mei plaatsvindt in Dublin. Het Rode Kruis roept alle landen op tot een snelle én grondige aanpak van het probleem.

Meer dan 100 landen zullen deelnemen aan de conferentie van Dublin. Deze conferentie is de beslissende fase in een lang onderhandelingsproces (het zogenaamde Oslo-proces) dat uiteindelijk moet leiden tot een internationaal verdrag over clustermunitie.

Rode Kruis-Vlaanderen wil met haar gratis lespakket (vanaf 19 mei online beschikbaar via www.jeugdrodekruis.be) het probleem van deze onmenselijke munitie en haar talloze slachtoffers tot bij de Vlaamse jongeren brengen. Dank zij het lespakket krijgt onze jeugd inzicht in de problematiek van niet-ontplofte submunities (inclusief zelf te maken berekeningen) en de generatielange, dodelijke impact ervan op de burgerbevolking.

Het Rode Kruis dringt bij alle staten aan op een sterk verdrag. âClustermunitie blijft generaties lang doden eisen bij de burgerbevolking,â zegt Jakob Kellenberger, de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis. âWe moeten nù ijveren voor een sterk verdrag dat in de toekomst heel wat menselijk lijden moet vermijden.â Het Rode Kruis eist een zo waterdicht mogelijke bescherming van de burgerbevolking. Indien een totaalverbod niet haalbaar is, dan wil het Rode Kruis een cumulatieve benadering : de nieuw aangemaakte munitie moet dan tegelijkertijd aan verschillende voorwaarden voor nauwkeurigheid én betrouwbaarheid voldoen. Bovendien wil het Rode Kruis een onmiddellijk verbod op het gebruik van de bestaande onbetrouwbare, onnauwkeurige clustermunitie.

Clustermunitie kan tot 650 explosieve submunities verspreiden over een oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante meter. In meer dan 20 landen zijn grote gebieden door clustermunitie even gevaarlijk geworden als mijnenvelden. Laos is het meest getroffen land : er zouden in de jaren â60 en â70 naar schatting zoân 270 miljoen stuks submunitie gedropt zijn. Tientallen miljoenen daarvan zijn nog niet ontploft. Elke dag opnieuw doden zij vele onschuldige slachtoffers.

Mechelen, 14 mei 2008