RET

Rotterdam stelt ov-verbod in

Woensdag 14 mei
De gemeente Rotterdam stelt met ingang van 1 juni een Openbaar Vervoerverbod in. Dat hebben burgemeester Opstelten en Ad van Bavel, directeur exploitatie RET, vandaag bekendgemaakt. Als eerste wordt het OV-verbod op tramlijn 2 toegepast. De aanleiding was een reeks incidenten op deze tramlijn begin dit jaar. In het najaar volgt er een evaluatie van het OV-verbod. De gemeente Rotterdam, openbaar vervoerbedrijf RET, politiekorps Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend.

De gemeente Rotterdam voert als eerste gemeente een OV-verbod in. Het gaat om een maatregel tegen overtredingen zoals geweldadige vernielingen, spugen, bedreiging en geweld van of tegen RET-personeel en/of reizigers. Aangehouden overtreders mogen gedurende een bepaalde periode geen gebruik maken van een of meer bus-, tram- of metrolijnen. Het reisverbod varieert van minimaal twee weken tot maximaal 2 maanden.

Bijzondere opsporingsambtenaren van de RET en de politie zorgen voor handhaving. De RET legt het verbod op. Bij overtreding van het OV-verbod vindt altijd vervolging door het Openbaar Ministerie plaats (`lik op stukbeleid').

Naast het OV-verbod zijn er ook andere maatregelen genomen om de orde op tramlijn 2 te herstellen. Het gaat dan om extra politiesurveillance, inzet van een videoteam en acties preventief fouilleren. De RET heeft op lijn 2 een vast team van bestuurders en conducteurs ingezet en toezichthouders zowel in uniform als in burgerkleding. Verder zijn er bewakingscamera's in de tram en op de halte Hillevliet en Putsebocht.

---