Gemeente Purmerend

Kunst in de Melkwegtunnel

14 mei 2008

Vrijdag 9 mei werd de melkwegtunnel bij het station Weidevenne officieel geopend. Op de warme namiddag klonken de vrolijke geluiden van het muziekorgel. Hoewel veel mensen op vakantie waren, hebben familie, raadsleden, media en andere belangstellenden de opening bijgewoond.
Na een welkomswoord door kunstenaar Hans Muller heeft wethouder Mona Keijzer een toespraak gehouden. Als stad mogen we best even stil staan als een kunstwerk zoals dat van Hans Muller gerealiseerd wordt. Met de nota '360º cultuur' wordt gestalte gegeven aan de betekenis van cultuur in deze stad. Cultuur heeft een toegevoegde waarde bij de beleving van de stad en biedt stof tot nadenken en discussie.

Hans Muller over de tunnel: "In deze tunnel wil ik dat men bij het binnengaan het gevoel krijgt dat men in de hemel terechtkomt. Zowel op zonnige dagen als bij donker weer, maar zeker in de nacht zien de fietsers en de voetgangers de tunnelopening als een baken van wit licht. Bij schijnbaar doodervaringen schijnt het licht meestal aan het eind van de tunnel. Hier is de tunnel zelf een bron van licht. Eenmaal binnen in de tunnel wordt het licht nog intenser op de plek waar je je bevindt. Het licht gaat met je mee; het reageert op jouw aanwezigheid. Het wil hiermee vertrouwen inboezemen."

Voordat je de tunnel in rijdt zijn de wanden voorzien van 'blokken', vergelijkbaar met het draaiboek van een muziekorgel. De wanden, vloeren en plafond van de tunnel zijn wit en tussen het fietspand en het voetgangspad is een lichtbuis met tekst geplaatst. In het plafond zijn LED-lichten aangebracht: Zodra iemand in de tunnel komt, wordt de exacte locatie gedetecteerd. Op die plek gaan de lampen dan op 100% branden en beweegt het licht met de persoon mee op weg naar de uitgang van de tunnel.