Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tropische depressie boven Birma
Waarschuwing voor cycloon te vroeg
14 mei 2008 -

Het door de cycloon Nargis geteisterde Birma heeft vandaag te maken met onweersbuien met hevige regenval en windstoten. De tropische depressie ligt vooral in het zuidwesten van het Aziatische land boven de hoofdstad Rangoon.

De Verenigde Naties hebben het land gewaarschuwd dat er een kans bestaat dat deze tropische depressie het komend etmaal zich kan ontwikkelen tot een nieuwe cycloon. Het is echter onduidelijk of dit zal gaan gebeuren. De depressie bevindt zich nu boven land terwijl cyclonen louter boven water ontstaan.

De depressie boven Rangoon verplaatst zich in noordwestelijke richting, mogelijk naar de Bengaalse Golf. Hier kan zich boven water wel een cycloon vormen, maar dan is de depressie al voorbij Birma en gaat het mogelijk richting India en Bangladesh.

Waarschuwing te vroeg

Het Indiase meteorologisch instituut houdt de situatie goed in de gaten maar heeft nog geen aanwijzingen dat er zich in de regio een cycloon aan het ontwikkelen is. De VN hebben hun waarschuwing aan Birma gebaseerd op gegevens van het Amerikaanse Joint Tyfoon Warning Centre die een soort voorwaarschuwing heeft gegeven naar aanleiding van de huidige depressie boven Birma. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) acht het te vroeg voor een waarschuwing.

Cycloonseizoen

Birma is nog steeds herstellende van cycloon Nargis die op 3 mei over het Aziatische land raasde. Het officiële dodental staat nu op 34.273 en de Birmaanse staatstelevisie meldde 27.838 vermisten. Volgens schattingen van de VN zijn er mogelijk tussen de 62.000 en honderdduizend mensen omgekomen.

Cycloon Nargis heeft het predikaat Very Severe gekregen maar was niet buitenproportioneel. Bimra ligt tevens aan de rand van het gebied waar tropische cyclonen in de periode mei-juni en september tot en met november voorkomen. Wel heeft Nargis zich zuidelijker dan zijn voorgangers verplaatst waardoor het voor Birma een uitzonderlijke gebeurtenis is.

Meer informatie: nader verklaard en verder lezen

Eerste uitgave: 14-05-08