Technische Universiteit Eindhoven

Rendementsrecord voor zonnecel gebroken

Geplaatst: 14 mei, 2008

Promovendus Bram Hoex (29) en zijn TU/e-collegas hebben het rendement van een belangrijk type zonnecel weten te verhogen van 21,9 naar 23,2 procent. Ze presenteren dit wereldrecord woensdag 14 mei, op een grote conferentie over zonne-energie in het Amerikaanse San Diego.

Hoex bracht een ultradun laagje aluminiumoxide (circa dertig nanometer) aan op de voorkant van een kristallijnen silicium zonnecel. Dit laagje heeft een ongekend hoog aantal ingebouwde negatieve ladingen, die ervoor zorgen dat het - normaal gesproken aanzienlijke - energieverlies aan het oppervlak bijna verdwijnt. Van al het zonlicht dat op deze zonnecel valt, wordt nu 23,2 procent omgezet in elektrische energie. Voorheen was dat 21,9 procent.

De rendementsverbetering brengt de doorbraak van zonne-energie een stap dichterbij. Een verbetering van ruim één procent lijkt wellicht bescheiden; toch kan het zonnecelfabrikanten miljoenen opleveren. Volgens Hoex berekeningen kan de verbetering de omzet van een productielijn voor zonnecellen met vijf miljoen euro per jaar verhogen. Het aanbrengen van het ultradunne laagje kost naar verwachting veel minder.

Hoex promoveerde op 8 mei binnen de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e. In de onderzoeksgroep Plasma & Materials Processing (PMP) werd hij begeleid door hoogleraar Richard van de Sanden en Erwin Kessels. Deze groep heeft als specialiteit het neerleggen van extreem dunne laagjes met behulp van plasmas. Het flinterdunne laagje aluminiumoxide, ontwikkeld binnen de groep PMP, leidt mogelijk tot een technologische innovatie in de zonnecelwereld. Verschillende grote zonnecelfabrikanten hebben al interesse getoond.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Duitse Fraunhofer Instituut. Een deel van Hoex werk werd betaald door de rijksoverheid, omdat de industriële toepassing van dit type hoog-rendementzonnecel hierdoor een heel stuk dichterbij komt. Print deze paginaOver de site