Gemeente Winschoten


10 mei: lancering Winschoten millenniumgemeente

Op zaterdag 10 mei is de gemeente Winschoten officieel benoemd tot Millenniumgemeente. Miss Oldambt onthulde op die ochtend het millenniumbord voor het stadhuis en er werden verschillende activiteiten georganiseerd op het plein van de Wereldwinkel in Winschoten. De Millenniumwerkgroep bracht op 10 mei de themas duurzaamheid, water en ontwikkelingslanden onder de aandacht. Er is geld ingezameld voor het goede doel en de gemeente Winschoten stelt een geldbedrag beschikbaar om een drinkwaterproject in Ghana te ondersteunen.

Winschoten ondersteunt waterprojecten

Op zaterdag 10 mei verkocht het Waterbedrijf Groningen flesjes die men kon vullen met water. De opbrengsten hiervan gaan naar Blue Peter, een organisatie die zich o.a. inzet voor waterprojecten in ontwikkelingslanden. De gemeente Winschoten rondt deze opbrengsten af tot 250 euro en zal dit bedrag aan Blue Peter schenken.

De Millenniumwerkgroep heeft daarnaast op 10 mei bekend gemaakt 600 euro beschikbaar te stellen om een drinkwaterproject in Ghana te ondersteunen. De Stichting Pompen = Leven zal hiervoor een put laten slaan en een touwpomp realiseren. De kracht van dit drinkwaterproject is gelegen in het feit dat er geen hoogwaardige westerse technologie naar Ghana wordt gebracht, maar een op maat gesneden oplossing wordt toegepast. De boor- en pomptechniek kenmerkt zich door eenvoud. Op die manier kan de plaatselijke bevolking het project onderhouden.

Programma 10 mei

Op het plein voor de Wereldwinkel (Venne 74-B5) kon men informatie vinden over water, duurzaamheid en ontwikkelingslanden. Deelnemende organisaties: de Wereldwinkel, Waterbedrijf Groningen, Hunze en Aas, Blue Peter, Aqua for All en Stichting Pompen = Leven. 10 mei was het tevens World Fair Trade Day. Op deze dag kon men gratis het Museum Stoomgemaal bezoeken. Daar werden rondleidingen gegeven met aandacht voor water en ontwikkelingslanden.

Millenniumgemeente campagne

De gemeenteraad van Winschoten heeft op 14 november 2007 besloten Winschoten uit te roepen tot Millenniumgemeente. De gemeente geeft hiermee gehoor aan een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Ze hebben toen acht concrete doelstellingen vastgelegd: de millenniumdoelen. In januari 2008 is de Millenniumwerkgroep Winschoten opgericht. De werkgroep heeft besloten dat ze zich wil richten op millenniumdoel nummer 7: Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu.