Gemeente Deventer

College presenteert Voorjaarsnota 2008

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft de Voorjaarsnota 2008 aangeboden aan de raad. Er wordt een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd, waarbij op een flink aantal terreinen fors kan worden geïnvesteerd.

Financiële ontwikkelingen
Voor de komende jaren laten de financiële ontwikkelingen voor de gemeente een positief beeld zien. Het rekeningsresultaat 2007, dividendopbrengsten en voordelige uitkomsten uit de algemene uitkering maken dat er geld beschikbaar is om invulling te geven aan veel nieuwe beleidsvoornemens. Er is bijna 2 miljoen aan structurele middelen beschikbaar en 8 miljoen aan eenmalige middelen. Daarnaast is er bijna 10 miljoen beschikbaar voor grote investeringsprojecten.

Nieuwe beleidsvoornemens
Op vrijwel alle beleidsterreinen van de gemeente kunnen daardoor nieuwe beleidsvoornemens worden uitgevoerd. Zo wordt er op het terrein van Veiligheid geïnvesteerd in onder andere Stadstoezicht, Bibob, Hooligans in beeld en Handhaving van het horecabeleid. Op het gebied van Plattelandsbeleid wordt extra geld uitgetrokken voor Leader-projecten, personele capaciteit voor onder andere Rood voor Rood, de Milieu Effect Rapportage en het bestemmingsplan buitengebied, subsidie voor het Sallands bureau voor toerisme en het Noaberhuus Okkenbroek en de wijkaanpak in Bathmen en de inventarisatie van Cultureel Erfgoed in het buitengebied.

Op het gebied van jeugd en onderwijs is geld beschikbaar voor uitbreiding jongerenwerk en jongerencentra en voor de Mobiele Ontmoetings Plek, voor onderwijshuisvesting, handhaving leerplicht, de bruidschat voor het openbaar Onderwijs, het voorbereidend jaar anderstaligen op Saxion en "Deventer studentenstad". Er wordt cofinanciering beschikbaar gesteld voor combinatiefuncties brede-school, cultuur en sport.

Armoedebestrijding & samenleving
Ook wordt de basisvoorziening vluchtelingenwerk gesubsidieerd en het project ex-AMA's. Er komt extra geld om de wachttijden bij het BAD voor schuldhulpverlening laag te houden en voor verdere verbetering van de armoedebestrijding, met name ook de jeugdarmoede, en wordt extra ingezet op activering scholing en werk in de rivierenwijk. Ook wordt geld beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw van de speeltuinvereniging Zandweerd.

Milieu
Op het gebied van milieu- en klimaatbeleid is er ruimte om de personele capaciteit uit te breiden, de communicatie en regie voor het klimaatplan te intensiveren en te komen tot een "kleintje klimaat", om kleine activiteiten te subsidiëren.

Cultuur & Sport
Op het gebied van Cultuur wordt de verbouw van het Burgerweeshuis gesubsidieerd en worden extra middelen vrijgemaakt voor de versterking van Filmhuis, Bouwkunde, Burgerweeshuis, productiehuis Oost Nederland en het Kunstenlab. Het activiteitenbudget voor kleine culturele evenementen wordt verhoogd. De monumentenlijst en het monumentenbeleid worden herzien. De lokale Omroep wordt extra gesubsidieerd. Op sportgebied wordt de renovatie van de atletiekbaan mogelijk gemaakt en wordt extra geld voor de Scheg beschikbaar gesteld.

Dienstverlening en economie
Ook worden er middelen beschikbaar gesteld voor het Horecabeleid, een nieuwe terrassennota en de aanleg van een truckparking op het bedrijventerrein en het boegbeeldproject innovatie. Om de verandering naar excellente dienstverlener mede mogelijk te maken, wordt verder geïnvesteerd in het ontwikkelen van een klantcontactcentrum.

Investeringen
Het college stelt daarnaast bijna 10 miljoen euro beschikbaar voor grote investeringsprojecten uit de investeringsplanning. Het gaat hierbij om de projecten: verdubbelen Siemelinksweg, revitalisering Prins Bernhardsluis, herstructurering sportvelden Zandweerd, Zandbelterbrug, Panta Rhei, voorbereiding baggeren Buitengracht en overkapping ijsbaan de Scheg. Dit geld is vooral afkomstig uit de winst van het grondbedrijf.

Politieke Markt / Raadsvergadering
De voorjaarsnota wordt tijdens de politieke markt van 28 mei technisch behandeld en op 11 juni vanaf 14.00 behandeld tijdens een speciale raadsvergadering.

Publicatiedatum: 14-5-2008
College van B&W 2008

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 14 mei 2008