Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelraad houdt onttrekkingsvergunning Bloemfonteinbuurt tegen

Het dagelijks bestuur mag geen onttrekkingsvergunning verlenen aan Vestia voor de woningen in de Bloemfonteinbuurt.

Motie SP
Dat is de opdracht die de deelraad 8 mei heeft gegeven in een motie van de SP. Ook wordt het bestuur opgedragen te zorgen dat er goed overleg komt tussen bewoners en Vestia.

Niet voor sloop
George Verhaegen (SP) verklaarde met de motie te willen voorkomen dat de bewoners, de deelgemeente(raad) en de woningcorporatie op dezelfde manier tegenover elkaar komen staan als bij de kwestie Bree/Maarland. Portefeuillehouder Gülami Yesildal gaf in zijn reactie aan dat Vestia verzekerd had dat de vergunning niet was aangevraagd voor sloop, maar voor urgentieverklaringen.

Geen reden
Volgens Yesildal is er al sinds 2006 goed overleg tussen de corporatie en de bewonerscommissie. Ook heeft Vestia zwart-op-wit gegarandeerd dat de bewoners in de Afrikaanderwijk kunnen blijven. Ik zie geen reden om een onttrekkingsvergunning voor urgentieverklaringen niet te verlenen, aldus de portefeuillehouder.

Andere werkelijkheid
Verhaegen constateerde dat Yesildal en hij in een andere werkelijkheid leefden. Vestia heeft de vergunning wél aangevraagd voor sloop, stelde hij. En de verhouding tussen Vestia en de bewonerscommissie is niét goed. Er zijn misschien voldoende woningen, maar volstrekt niet voldoende betáalbare woningen.

Geschrapt
Toen de motie na een korte schorsing in stemming werd gebracht, kreeg deze steun van alle aanwezige raadsleden. De PvdA stemde pas in nadat een derde opdracht aan het dagelijks bestuur (er op toezien dat er een passend woningaanbod in stand blijft voor de wijk) door de indiener van de motie was geschrapt. Die formulering kan verschillend geïnterpreteerd worden, verklaarde Marco van Lent (PvdA). Immers: wat is een passend woningaanbod?

Sociaal plan
We steunen de motie, verklaarde Van Lent verder, omdat de portefeuillehouder een ander beeld schetst dan het beeld dat we de laatste dagen kregen. We vinden dat een dergelijke vergunning pas verstrekt zou moeten worden als het sociaal plan voor de woningen rond is.

Protocol
Na het zomerreces, als de nieuwe commissie-indeling van kracht is, wordt uitleg gegeven over de procedures en een protocol dat momenteel in opdracht van de wethouder Wonen wordt opgesteld voor het verlenen van onttrekkingsvergunningen. Dat zegde bestuurder Yesildal toe in een tweeminutendebat dat was aangevraagd door de PvdA. Woordvoerder Marco van Lent vroeg hem om daarbij ook de positie van de huurder toe te lichten, die volgens bepaalde wetsartikelen met betrekking tot dit onderwerp een rechtspositie heeft.

Tweeminutendebat
Ook de motie van de SP was ingediend tijdens een tweeminutendebat, een nieuw fenomeen dat door de raad was ingesteld via een motie van GroenLinks. Volgens een ordevoorstel vindt alleen discussie plaats tussen de aanvrager en de betreffende dagelijks bestuurder. Wanneer een motie wordt ingediend, kunnen de overige fracties slechts een stemverklaring afleggen. Sommige raadsleden moesten daar nog wel even aan wennen en werden door voorzitter Dagmar Oudshoorn fijntjes gewezen op het ordevoorstel, dat zojuist met instemming van alle aanwezigen was aangenomen.

(foto: Een straat in de Bloemfonteinbuurt.)