Gemeente Barneveld


Kadernota 2009-2012 vól met plannen voor volgend jaar

BARNEVELD, 13 mei 2008

Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft de Kadernota 2009-2012 gepresenteerd. In de kadernota staan de plannen van het college voor de komende jaren. De gemeenteraad van Barneveld bespreekt op 10 en 17 juni 2008 de voornemens van het college. Het college heeft als één van de uitgangspunten besloten om geen extra belastingverhogingen door te voeren. Alleen de OZB wordt met 3% verhoogd. Dit heeft de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting in 2007 besloten. De voorgestelde verhoging in 2008 is toentertijd doorgeschoven naar het jaar 2009.

De Kadernota 2009-2012 geeft aan, dat het college van B&W het beleid op actieve wijze voortzet. Daarbij heeft het college wel onder meer de volgende uitgangspunten gehanteerd:

* Een sluitende meerjarenbegroting.

* Toepassen van het inflatiepercentage van 2,5% en een OZB-verhoging van 3% (conform de vastgestelde begroting 2007).
* Geen extra belastingverhogingen gedurende de resterende collegeperiode (naast de aanpassingen vanuit kostendekkendheid of vanwege inflatie).

* Een verdere invulling van de besparingsmaatregelen van de gemeente Barneveld.

Naast deze uitgangspunten heeft het college van B&W voor ruim 2 miljoen euro aan nieuwe ontwikkelingen in deze kadernota aangebracht.

Programma's
De Kadernota 2009-2012 is opgebouwd uit elf programma's. De belangrijkste plannen en ontwikkelingen per programma worden hieronder kort aangegeven:

Programma Bestuur

* De komende jaren wordt uitvoering gegeven aan het regiocontract van Regio De Vallei.

* De gemeente Barneveld verbetert de dienstverlening, onder andere door een vernieuwde website.

* De participatie van inwoners bij de totstandkoming van beleid wordt voortgezet.

* De gemeente Barneveld pakt de promotie van de gemeente met name op de terreinen wonen, werken en recreëren op.

Programma Veiligheid

* De komst van de Veiligheidsregio betekent niet, dat het beheer van de gemeentelijk brandweer wordt overgeheveld van de gemeente naar de regio. Om de kwaliteit van het gemeentelijke brandweerkorps te waarborgen, zijn extra middelen nodig voor realistisch oefenen.
* In 2009 wordt op wijkniveau opnieuw een veiligheidsonderzoek gehouden.

* In de loop van 2008 wordt duidelijkheid verkregen over hoe om te gaan met de dekking van het zuid- en oostelijk deel van de kern Barneveld-Dorp als het gaat om de aanrijtijden van de brandweer.

Programma Verkeer en Openbare Ruimte

* De komende jaren staan belangrijke ontwikkelingen op het programma voor de mobiliteitsverbetering. Deze verbetering richt zich op het autoverkeer, het fietsverkeer en het openbaar vervoer.
* De opwaardering van de Valleilijn staat de komende jaren op de agenda.

Programma Economie

De toeristische bewegwijzering, zoals in Garderen tot stand is gekomen, wordt voortgezet in de kernen Stroe, Kootwijk en Voorthuizen.
* De komende jaren wordt uitvoering gegeven aan het Economisch Actieplan, het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan en de Detailhandelsvisie Barneveld.

* De komende jaren wordt ingezet op de ontwikkeling van Harselaar-Driehoek, Harselaar-Zuid en Harselaar West-West, inclusief een facility center en de revitalisering van Harselaar-West.

* Met de provincie Gelderland zijn afspraken gemaakt om het toeristisch aanbod de komende jaren uit te breiden.

Programma Onderwijs

* De gemeente Barneveld geeft de komende jaren uitvoering aan het Masterplan Huisvesting Onderwijs 2008-2026. Hierbij zijn bijvoorbeeld alle investeringen vanwege de stijging van de bouwkosten op het huidige prijspeil gebracht.
* In de komende jaren krijgen de Meerwaarde, het Witsiuscollege en de Vogelhorst een nieuwe behuizing. Een aantal andere basisscholen, waaronder de Antoniusschool, wordt uitgebreid, respectievelijk vernieuwd.

* Met de besturen van de in de gemeente Barneveld werkzame scholen wordt op basis van de ervaringen in De Burgt de gemeenschappelijke visie over de brede school verder ontwikkeld voor de overige kernen en wijken.

Programma Cultuur

* De komende periode staan de bibliotheekvernieuwing, de heroriëntatie op het museumbeleid en de bouw en ingebruikneming van het Schaffelaartheater op het programma.
* In de periode 2008-2009 wordt de archeologische beleidskaart juridisch-planologisch verankerd in een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied.

Programma Sport

* In 2009 staat de bouw van de sportzaal in Kootwijkerbroek op het programma.

* Het bestaande aanbod van breedte-sportactiviteiten wordt uitgebreid met een aantal loop- en wandelroutes.
* In 2009 staat de vervanging van het zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen op het programma.

Programma Werk en Inkomen

* In de komende jaren stelt het rijk meer geld beschikbaar voor armoedebeleid en schuldhulpverlening. De gemeente besteedt daar de komende jaren extra aandacht aan.

Programma Welzijn en Zorg

* De komende jaren worden alle prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning herijkt. In de komende jaren zal het aantal prestatievelden wellicht worden uitgebreid.
* Naar aanleiding van een amendement van de gemeenteraad wordt verder ook aandacht besteed aan de realisering van een Sociaal Raadsliedenpunt.

Programma Milieu

* In de komende periode wordt een Milieubeleidsplan opgesteld. In dit plan wordt in ieder geval aandacht geschonken aan duurzaamheid, klimaatbeleid en energiebesparing.

Programma Ruimte, Bouwen en Wonen

* Het Structuurplan, dat nog in 2008 door de gemeenteraad wordt vastgesteld, dient de komende jaren als ruimtelijk beleidskader.
* In de komende jaren wordt extra aandacht geschonken aan het volkshuisvestingsbeleid. De Woonvisie 2004 wordt in 2009 geactualiseerd.

* De komende jaren wordt geïnvesteerd in het actueel en digitaal maken van bestemmingsplannen.

Behandeling van de Kadernota 2009-2012
Het college van B&W heeft de Kadernota 2009-2012 naar de gemeenteraad gezonden. De gemeenteraad bespreekt op 10 en 17 juni 2008 de plannen van het college. Op 10 juni is de behandeling vooral informerend, op 17 juni gaan de politieke partijen met elkaar en met het college in debat. Deze beide vergaderingen beginnen om 19.30 uur, worden gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis en zijn openbaar toegankelijk.

Download

* Webversie Kadernota 2009-2012 (ontwerp, PDF)

Mutatiedatum 14/05/2008