Gemeente Hengelo

Actueel

Hengelo verscherpt controle asbest bij afvalbrengpunt

Hengelo, 13 mei 2008

Hengelo verscherpt controle asbest bij afvalbrengpunt

Asbest behoort tot de kankerverwekkende stoffen. Gemeente Hengelo wil het veilig werken met asbest bevorderen. Ook wil de gemeente beter zicht krijgen op de herkomst en de verwijdering (sloop) van asbest om het risico op dumpgedrag te verkleinen.

VROM-inspectie heeft bij een onderzoek in 2007 geconstateerd dat het toezicht op sloopactiviteiten in Hengelo waarbij asbest betrokken is, verbeterd kan worden. Dit heeft ertoe geleid dat strenger dan voorheen toezicht wordt gehouden op de uitvoering van het bestaande beleid ten aanzien van de asbestverwijdering. Zo kan afgifte van het asbest bij het afvalbrengpunt aan de Wegtersweg voortaan alleen op vertoon van de melding en legitimatie. Deze melding is een schriftelijke toestemming op een aanvraag voor een sloopmelding. Deze aanvraag moet worden gedaan bij afdeling Vergunningen en duurt acht dagen. Formeel dient de aanvrager hiervoor ? 40,85 leges te betalen.

Standpunt B en W

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, hoeven Hengeloërs niet te betalen als mensen van asbest af willen. Dat heeft wethouder Guido Weber in januari al in de gemeenteraad aangekondigd. De sloopmelding was al langer verplicht. De gemeente krijgt hiermee zicht op waar het asbest vandaan komt. Het college heeft dinsdag 13 mei formeel ingestemd om geen leges te heffen op sloopmeldingen. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008. Personen die al wel leges hebben betaald ontvangen dit bedrag retour van de gemeente. De gemeenteraad stelt de nieuwe legesverordening definitief vast in juni 2008.

Registratie en informatie

Alle partijen asbest die worden aangeboden op het afvalbrengpunt zullen worden geregistreerd, inclusief de niet-geaccepteerde grote partijen asbest, waarbij voor de verwijdering een sloopvergunning nodig is. Op deze manier krijgt de aanbieder een bevestiging dat hij het asbest op de juiste manier heeft afgevoerd. Daarnaast krijgen mensen van Bouwtoezicht inzicht in de herkomst van asbest. Bedrijven hebben altijd een sloopvergunning nodig voor het verwijderen van asbest. Verwijdering en afvoer (niet naar het afvalbrengpunt!) dient in dit geval altijd door een erkend asbestverwijderingsbedrijf plaats te vinden.

Gedetailleerde informatie over asbest, formulieren voor een sloopmelding of vergunning is te vinden op onze website onder Leven en wonen/Milieu, afval en bodem/Afval.