Gemeente Leidschendam-Voorburg


Inloopavond sanering spoorweglawaai Voorburg

6 mei 2008 - Voorburg krijgt langs de gebundelde sporen van RandstadRail en de lijn Den Haag-Amsterdam mogelijk een geluidsscherm tussen station Laan van Nieuw Oost-Indië en de Spinozalaan. De omwonenden bepalen uiteindelijk of het scherm er daadwerkelijk komt. Zij zijn uitgenodigd voor een inloopavond op woensdag 14 mei in wijkcentrum De Groene Loper waar zij tussen 18.30 en 21.00 uur kennis kunnen nemen van de plannen. Op deze avond en in de periode tot half juni kunnen zij hun mening geven over de plaatsing van het geluidsscherm. Als het plan op brede steun kan rekenen gaat de aanleg door.

Effectieve oplossing
Dit spoortraject is een van de projecten waarbij volgens de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat het spoorweglawaai moet worden aangepakt. Geluidwerende voorzieningen zijn nodig voor de meeste langs het spoor gelegen woningen in de Van Alphenstraat, Nicolaas Beetslaan en Herman Heyermanshof die in 1987 een hogere geluidsbelasting hadden dan 65 dB(A). Voor een deel van de woningen zijn in het verleden al isolerende maatregelen getroffen. Uit onderzoek van Stadsgewest Haaglanden blijkt dat voor de overige woningen een geluidsscherm een betaalbare en effectieve oplossing is.

Peiling
Het stadsgewest en de gemeente Leidschendam-Voorburg willen weten hoe de omwonenden over een geluidsscherm denken. Daarom is er woensdag 14 mei in Wijkcentrum de Groene loper een inloopavond en vindt een peiling plaats onder de betrokken bewoners. Tijdens de inloopavond is op fotos te zien wat het visuele effect van de schermen zal zijn. Wat betreft uitvoering en kleur sluit het voorgestelde scherm volledig aan bij het bestaande scherm. Langs een deel van de Nicolaas Beetslaan wordt een begroeid scherm voorgesteld. De betrokken bewoners kunnen hun mening over het geluidsscherm geven via een reactieformulier of digitaal via de gemeentelijke website. Als de meerderheid kiest voor het scherm, zal dit verder worden uitgewerkt en een formele inspraakprocedure doorlopen. Is er geen meerderheid, dan zullen geluidsisolerende maatregelen aan een aantal woningen worden uitgewerkt.