CPNB


Persbericht 28-4-2008
Uitreiking op woensdag 14 mei
Gouden Zoen 2008 voor jeugdboek Slecht van Jan Simoen

De Vlaming Jan Simoen (1953) krijgt voor zijn boek Slecht de Gouden Zoen 2008, de prijs voor het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar gekozen door volwassenen.

De Boekendief van de Australiër Markus Zusak en Het jaar dat de zigeuners kwamen, van de in de Verenigde Staten wonende Linzi Glass, worden bekroond met de Zilveren Zoen 2008. Aan de rivier van de Australiër Steven Herrick en Markus en Diana van de Noor Klaus Hagerup krijgen een Eervolle Vermelding. De prijzen worden op woensdag 14 mei uitgereikt.

Dit jaar was er sprake van een zeer groot aanbod van goede, vertaalde boeken. Binnen de bekroningen is er een oorspronkelijk Nederlandstalig boek: Slecht van Jan Simoen (Em. Querido's Uitgeverij). In Slecht speelt de 16-jarige jongen Nathan de hoofdrol, die aan het begin van het verhaal is opgepakt door de politie en wacht op zijn verhoor. Gaandeweg het verhaal ontrolt zich wat er precies is gebeurd. Dan blijkt Nathan niet zo'n aardige jongen als hij in eerste instantie leek.

Gouden Zoen Jan Simoen groeide op aan de Belgische kust en woont in Leuven, waar hij Romaanse talen studeerde en sinds 1976 Franse les geeft aan jongeren. Naast kinder- en jeugdboeken waaronder Duizend Stenen Ogen en Met mij is alles goed schreef hij vele korte verhalen voor kinderen. Ook schreef en vertaalde hij toneelstukken.

Vorige maand werd de winnaar bekend van de Prijs van de Jonge Jury 2008, de jeugdboekenprijs gekozen door jongeren zelf. Deze prijs, een initiatief van Stichting Lezen en georganiseerd door Bulkboek, werd toegekend aan Vamp van Caja Cazemier tijdens de Dag van de Jonge Jury.