RVD/Kon.Huis nr. 78: Koningin - Staatsbezoek Estland

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

STAATSBEZOEK AAN ESTLAND

Hare Majesteit de Koningin brengt van woensdag 14 mei tot en met vrijdag 16 mei een staatsbezoek aan de Republiek Estland. Zij doet dit op uitnodiging van President Toomas Hendrik Ilves. Het bezoek speelt zich af in de hoofdstad Tallinn en op het eiland Saaremaa.

Het staatsbezoek bevestigt en verstevigt de uitstekende betrekkingen tussen de twee landen. Estland is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Tijdens het bezoek wordt onder meer aandacht besteed aan de economische en sociale ontwikkelingen die Estland heeft doorgemaakt en de uitdagingen waarmee de Estse samenleving mede daardoor wordt geconfronteerd.

Estland heeft zich ontwikkeld tot een liberale economie. Dit maakt het land een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemingen. Verder is het zeer actief op gebieden als e-government, stedelijke vernieuwing en moderne kunst.

De Koningin is tijdens haar bezoek de gast van de President en mevrouw Evelin Ilves. Zij ontmoet verder de minister-president en de voorzitter van het parlement. In het stadhuis van de voormalige hanzestad Tallinn bezoekt zij de burgemeester. Na een korte rondwandeling door het oude stadshart spreekt zij in het Architectuurmuseum met betrokken deskundigen over de stadsvernieuwing, onder meer die van het oude havengebied rond het museum.

Ook spreekt de Koningin in Tallinn met Esten uit verschillende geledingen van de samenleving over de ontwikkelingen in hun land. Op de technologiecampus Tehnopol bezoekt de Koningin onder meer het Estse IT-bedrijf Skype, dat een zeer jong personeelsbestand heeft.

Tijdens een bezoek aan KUMU, het nationale museum voor moderne kunst, wordt de Koningin onder andere rondgeleid door de afdelingen met Estse kunst vanaf de achttiende eeuw, uit de Sovjetperiode en nieuwe kunst. De Koningin is eregast bij een ontvangst van de ambassadeur voor Nederlanders die in Estland wonen, in het Kadriorg Kunstmuseum. Zelf biedt zij de President en andere vertegenwoordigers uit de Estse samenleving in de Nationale Opera een optreden aan van Introdans, omlijst door een receptie.

De laatste dag van het staatsbezoek reist de Koningin naar het Estse eiland Saaremaa - het op één na grootste eiland in de Oostzee - waar zij de stad Kuressaare bezoekt.

Noot voor redacties (