Nederland stopt met roken, longartsen opgelucht

13/05/2008 14:19

Dieben & Meyer communicatieadviseurs

Longziekten behoren over 10 jaar tot de meest voorkomende dodelijke ziekten in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), die dit jaar haar 100-jarige bestaan viert, ziet vooral een toename in rookgerelateerde aandoeningen. In een lustrumcongres op 30 mei in Maastricht vragen zij daarom aandacht voor één van de grootste bedreigingen voor de longen: roken.

Longkanker eist jaarlijks 9500 doden en staat daarmee na hart- en vaatziekten op de tweede plaats, op de voet gevolgd door astma en COPD met jaarlijks 6300 doden. Ondanks veel onderzoek en verbeterde technieken zijn de perspectieven voor longpatiënten de laatste 30 jaar nauwelijks verbeterd. "Jaarlijks sterven er in Nederland meer mensen aan longkanker dan aan borstkanker en damkanker bij elkaar," zegt longkankerspecialist Egbert Smit, VU Amsterdam. "Ondanks medicatie is 85% van hen binnen één tot vijf jaar overleden." Wondermiddelen worden er dus niet gepresenteerd op het NVALT-congres op 31 mei. "Maar wel nieuwe ontwikkelingen, zoals medicijnen die de overdracht van groeisignalen uit de omgeving van de tumorcellen remmen."

Stoppen met roken meeste effect

Professor Dirkje Postma, die veel onderzoek heeft gedaan naar COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is samen met Smit één van de hoofdsprekers op het congres van de NVALT. Zij stelt dat er de afgelopen decennia vooral verbeteringen geboekt zijn door nieuwe technieken en medicijnen. "En er is nog veel in ontwikkelingen, zoals kleine stents (metalen buisjes) in de luchtwegen bij ernstige COPD of het laseren van luchtwegspiertjes bij ernstige astma." Een ander winstpunt is dat is aangetoond dat longpatiënten profijt van hebben van goede voeding, beweging en revalidatie. "Het meeste effect komt echter van het stoppen met roken."

Longartsen blij met rookverbod horeca

Ook Smit noemt stoppen met roken de beste maatregel tegen longkanker. Longartsen halen dus opgelucht adem bij het rookverbod dat in juli in de Nederlandse horeca van kracht wordt?

Italiaans onderzoek lijkt aan te tonen dat het rookverbod inderdaad een positief effect heeft. "Maar de historie van dit soort anti-rookmaatregelen is nog jong, dus er is weinig wetenschappelijk gefundeerd onderzoek," zegt Smit. Postma vult aan: "Geen enkel middel is zaligmakend, maar alle maatregelen samen helpen zeker." Zoals een initiatief van twee collega longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, die het boek 'Nederland stopt! Met roken' uitbrengen. Een compleet handboek voor iedereen die wil stoppen met roken. Wie echt wil, kan stoppen, zo luidt het motto. Dekker en de Kanter maken niet alleen duidelijk wat het oplevert om te stoppen, maar ook wat het kost om door te gaan. Het boek is voor een groot deel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het eerste exemplaar wordt tijdens het congres uitgereikt aan Hans de Goeij directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid.

NVALT 100 jaar

Alle 350 longartsen in Nederland zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De vereniging werd 100 jaar geleden opgericht vanwege de grote sterfte aan TBC. Inmiddels vormen rookgerelateerde longaandoeningen de hoofdmoot van de activiteiten, met lonkanker en COPD als koplopers. De NVALT viert haar 100-jarige bestaan op 30 mei met een wetenschappelijk congres in Maastricht. Meer informatie: www.nvalt.nl

http://nvalt.nl

Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie (