Ingezonden persbericht
Q-koorts vastgesteld bij Nijmeegse instelling
Bij vier personen van de GGZ, locatie Nijmeegse Baan, die met vergelijkbare ziekteverschijnselen vorige week werden opgenomen in het ziekenhuis, is Q-koorts vastgesteld. Door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wordt onderzocht of de schapen op het terrein van de instelling de oorzaak van de besmetting zijn. Q-koorts is geen levensbedreigende ziekte en met antibiotica goed te behandelen.
Een definitieve uitspraak over de haard van de besmetting kan nog niet worden gedaan. De GGD onderzoekt momenteel of er nog meer personen besmet zijn. Morgen onderzoekt de VWA samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de dieren waarmee de betreffende personen in contact zijn geweest. De resultaten van dit onderzoek zijn over circa twee weken bekend. De eigenaar van de dieren heeft de dieren in afzondering geplaatst.
Wat is Q-koorts?
Q-koorts komt regelmatig voor in Nederland. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'coxiella burnetii'. De meeste besmettingen verlopen zonder klachten of als een milde griep (koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, buikpijn, diarree, pijn op de borst). Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal met heftige hoofdpijn en hoge koorts en kan longontsteking voorkomen. Meestal geneest Q-koorts vanzelf binnen twee weken. Ernstige ziektegevallen zijn goed te behandelen met antibiotica. De ziekte is door middel van bloedonderzoek vast te stellen.
Hoe krijg je Q-koorts?
Dieren zijn de belangrijkste bron van de ziekte (meestal herkauwers, zoals runderen, geiten en schapen). Geïnfecteerde dieren zijn meestal niet ziek maar scheiden de bacterie wel uit in hun urine, ontlasting, melk, moederkoek, vruchtvliezen en het vruchtwater. Vooral bij een miskraam of geboorte van deze dieren komen er veel bacteriën vrij. De ziekte wordt vervolgens overgebracht op de mens door inademing van besmet stof. Consumptie van ongepasteuriseerde zuivelproducten kan de bacterie ook overbrengen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.
Is Q-koorts te behandelen?
Soms is het nodig om na het vaststellen van de ziekte te behandelen met een antibioticum.
Mensen die ziek zijn met hoge koorts, hoofdpijn en longklachten, kunnen bij de huisarts nagaan of de klachten passen bij Q-koorts. De huisartsen in de regio Nijmegen zijn geïnformeerd over de situatie en kunnen beslissen of nader bloedonderzoek nodig is en laten bepalen of er inderdaad sprake is van Q-koorts. Zonodig kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Voor algemene vragen of meer informatie over de ziekte kunnen mensen terecht op de website van de GGD (www.ggd-nijmegen.nl).
Noot voor de redactie (