Gemeente Maastricht

Koninklijke onderscheiding voor pater Wijnand Huijs


13.05.08

Wethouder Jacobs heeft gisteren om 14:00 uur in Fort St. Pieter een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de orde van Oranje-Nassau) uitgereikt aan "father' W.M.H.H. Huijs, bij gelegenheid van de viering van zijn 40-jarig priesterfeest. Pater Wijnand Huijs, woonachtig te Uganda in de gemeente Jinja, verblijft momenteel bij familie in Maastricht.

Personalia:

Huijs, Wijnand Maria Hubert Harrie
Geboren te Belfeld op 13 november 1942 (65 jaar)
Adres in Maastricht: fam. A. Retz, Pandectendonk 33, 6218 HA Maastricht

Verdiensten:

In het algemeen: gedurende hele loopbaan van 40 jaar missiewerk in Uganda: verlenen van onderdak aan, opvoeding van, mogelijk maken van onderwijs aan weeskinderen, van wie de ouders vermoord waren onder het regime van Amin en Obote en van wie de ouders aan HIV/Aids overleden waren. Hij zette o.m. een Rode Kruis op, waarvan hij voorzitter werd, richtte een scoutinggroep op en was vooral bekend vanwege de muziek.

Specifiek:

Op 22 januari 1969 arriveerde hij in Uganda, waar hij door de oversten van de Sociëteit van de Missionarissen van St. Jozef was benoemd voor dienst in het bisdom Jinja.

Van 1969-1973 was hij kapelaan (assistent) in de kathedrale parochie van St. Jozef in de stad Jinja. Als musicus en jeugdleider speelde hij al vanaf het begin een opmerkelijke rol en werd hij een geliefde figuur bij de jonge mensen. Gedurende de dagen van de militaire coup van Idi Amin slaagde hij erin het leven te redden van een vijftal kinderen (van de commandant van de militaire kazerne in Jinja), die door de nieuwe militaire leiders met de dood bedreigd werden. Na een korte periode in de parochie van Gudini werd hij benoemd naar Kamuli, waar hij als priester dienst deed van 1974-1976.

In de parochie van Kauli/Kakira begon zijn bijzonder talent als muzikaal jeugdleider te bloeien. Van 1977-1981 ontwikkelde hij zich in die parochie tot een man die de jeugd inspireerde met zijn muziek. Kakira is gelegen n de suikerplantage van de Madhvani Group of Companies. Mannen uit heel Oostelijk Afrika kwamen daar werken in zeer harde omstandigheden en toen, tengevolge van de politiek van Idi Amin, de Aziaten het land uitgejaagd werden, verviel de hele suikerplantage en fabriek en werd het achtergebleven werkvolk tot bittere armoede gebracht. In die omstandigheden betekende het door Wijnand Huijs opgerichte muziekkorps en de andere, door hem georganiseerde, activiteiten voor de jeugd een ware geestelijke redding.

In 1981 werd hij naar de parochie van Kamuli benoemd als pastor. In die 10 jaren die hij daar doorgebracht heeft, werd zijn naam bekend in het hele land. Met muziekinstrumenten bijeen gebedeld van overal in Nederland rustte hij zijn Kamuli Band uit. Hij moedigde de jeugd aan om al jong muziek te leren spelen en bracht die onder in verschillende jeugdbands voor jongens en meisjes. Daaruit rekruteerde hij dan leden voor de grote Kamuli Band, die in heel Uganda bekendheid verwierf en overal op officiële gelegenheden gevraagd werd voor muzikale begeleiding. Tevens dienden zijn contacten met jeugdige muzikanten om hen in hun problemen van onderbroken schoolonderwijs, misbruik van alcohol etc. te hulp te komen.

Na een studieperiode in Engeland van 1992-1993 kwam hij terug naar de parochie van Mbikko in het bisdom Lugazi, waar hij wederom de hele historie van opvang van jeugd door middel van muziek herhaalde.

Verder is van hem bekend:


1981-2007 oprichter/instandhouder van scholen van primair onderwijs en scholen voor beroepsopleidingen in Kamuli en Jinja
1994-2007 oprichter van HuysLink, een jongerenproject