Gemeente Utrecht
Afspraken om langer te kunnen blijven wonen in eigen buurt
Op huisbezoek bij 75-plussers. Obstakels weghalen uit de looproute bij voorzieningen. Of woningen geschikt maken voor mensen met een beperking. Een paar voorbeelden van afspraken uit de wijkakkoorden, die gemeente Utrecht en zorginstellingen, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en bewonersorganisaties op 15 en 22 mei ondertekenen voor Lunetten, Transwijk, West en Overvecht. Ter gelegenheid van de ondertekening ontvangen de vier wijken een cheque van ¤ 3.000 van hun wijkwethoudder. Dit kunnen ze bijvoorbeeld besteden aan de aanleg van een jeu de boules baan of fitnessapparaat in de wijk.
'Ik ben blij dat deze wijkakkoorden er nu zijn, omdat het belangrijk is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde buurt kunnen blijven wonen', aldus verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk. In het wijkakkoord staan afspraken over de veranderingen die nodig zijn in de huidige samenwerking tussen organisaties en in de diensten en voorzieningen in de wijk. Ook geeft het richting aan de noodzakelijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Een volgende stap is het maken van verdere afspraken over onder andere de financiering.
De wijkakkoorden zijn een aanvulling op bestaande en nieuwe plannen in de wijken, zoals de herstructurering, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, wijkactieplannen, gezondheidsbevordering en vrijwilligersbeleid. Iedere wijk legt daarom haar eigen accenten in de invulling van het akkoord.
Per buurt ander accent
Het wijkakkoord voor Overvecht richt zich onder meer op het toegankelijk maken van welzijns- en zorgactiviteiten (denk aan ontmoetingsactiviteiten, maaltijdbezorging of was- en strijkdiensten) voor mensen die niet in zo'n instelling wonen.
Transwijk versterkt de relatie tussen onderwijs, welzijn en zorginstellingen. Onder andere door stages op te zetten binnen de zorginstellingen voor leerlingen van het vmbo (Delta College) en met ROC-studenten die activiteiten organiseren bij de zorginstellingen.
De veiligheid en toegankelijkheid van voorzieningen is een speerpunt in Lunetten, waar Stadswerken extra aandacht geeft aan de wortelopdruk.
West streeft onder andere naar meer vormen van kleinschalig wonen voor dementerenden, in de buurt van bestaande voorzieningen.
De wijkakkoorden hebben de relatie tussen de partners in de wijken versterkt. Ook hebben zich nieuwe partners gemeld, zoals onderwijs en sport. De gemeente voert de regie over de wijkakkoorden en reserveert middelen voor projectmanagement en -ondersteuning in deze vier wijken.
Noot voor de media
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ondertekening van de Wijkakkoorden op donderdag 15 mei en donderdag 22 mei 2008:
15 mei 8.00 - 9.00 uur in de Musketon in Lunettenn door wethouder Robert Giesberts
15 mei 9.00 - 10.000 uur in SHBU-Transwijk door wethouder Marka Spit
22 mei 14.00 - 15.00 uur in Huis aan de Vecht, Overrvecht door wethouder Rinda den Besten
22 mei 15.00 -- 16.00 uur in Zorgcentrum de Wartburg door wethouder Harm Janssen
Het programma ziet er als volgt uit:
* Korte inleiding door een van de partners
â* Gezamenlijke ondertekening
* Afrondennd woordje door de wijkwethouder
* Aanbieden ccadeau door de wijkwethouder
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44.