Ingezonden persbericht
debalie | di 13 mei 2008 | 20.00 | debat
De Geglobaliseerde Glazen Bol #7:
De Toekomst en Armoedebestrijding
De Wereldbank heeft schuld aan fouten die zij in het verleden heeft gemaakt. Ze is bijvoorbeeld mede-verantwoordelijk voor misgelopen armoedebestrijdingprojecten, zoals in Bolivia. Dit is de conclusie van de jury van de 'symbolische rechtbank', die dinsdag plaatsvond in 'De Geglobaliseerde Bol Vooraf', als voorproefje van de GGB-aflevering over Armoedebestrijding aanstaande dinsdag 13 mei. Op die avond wordt deze juryuitspraak voorgelegd aan Wereldbank-econoom Simeon Djankov.
Verder zal de zevende aflevering van de Geglobaliseerde Glazen Bol op 13 mei de blik richten op de toekomst. De Balie vraagt zich af of de recente economische en geopolitieke veranderingen zullen leiden tot het einde van het hulptijdperk. Evert Nieuwenhuis en Wilbur Perlot praten met Andrew Mwenda, Simeon Djankov, Susan George en het publiek over armoedebestrijding in de wereld van morgen. De sprekers zijn exclusief op uitnodiging van De Balie in Nederland.
Bahram Sadeghi en David Glas rapporteren over de symbolische rechtbank die gisteravond (6 mei) in De Balie werd georganiseerd waarin de Wereldbank terecht stond. Daarnaast zal wederom een kunstenaarsimpressie van de wereld van morgen gepresenteerd worden, als onderdeel van Visual Foreign Correspondents. Het werk is deze maand gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Thando Mama.
Over de sprekers:
Andrew Mwenda is een politiek journalist uit Oeganda. Recent richtte hij de onafhankelijke krant The Independent op. Zijn werk brengt hem geregeld in aanraking met de Oegandese autoriteiten, zo ook weer anderhalve week geleden. Volgens Mwenda speelt ontwikkelingshulp een grote rol in het in stand houden van het regime van Museveni. Mwenda meent dat de financiële hulp democratische instituties ondermijnt en economische ontwikkeling remt, omdat overheden veel meer gericht zijn op donoren dan op de eigen bevolking. De opvattingen van Mwenda brachten hem tevens in aanvaring met Jeffrey Sachs en Bono.
De econoom Simeon Djankov werkt al ruim twaalf jaar voor de Wereldbank en is de oprichter van de Wereldbankserie Doing Business. Hij was één van de hoofdauteurs van het World Development Report van 2002. Djankov staat zeer kritisch tegenover financiële hulp. Het effect ervan is volgens hem vergelijkbaar met de 'olievloek'. Het drastisch hervormen van economieën om meer mogelijkheden voor kleine bedrijven te creëren, ziet hij als een veel betere strategie. Djankov is één van de belangrijkste economen werkzaam op het gebied van armoedebestrijding op dit moment.
De politicologe Susan George wordt ook wel de 'grand dame' van het andersglobalisme genoemd. Ze levert al jaren kritiek op dominante economische theorieën. Zo vergeleek zij in de jaren negentig de Wereldbank met Katholieke Kerk uit de Middeleeuwen. George staat zeer sceptisch tegenover de positieve effecten van globalisering, kapitalisme en marktwerking. Het belang van de hulpgelden zijn volgens haar zeer relatief, de geldstromen van migranten naar familie in ontwikkelingslanden zijn bijvoorbeeld hoger.
De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.
Ingezonden persbericht