Senternovem


13-05-2008 | Met enthousiasme een heel C2C-gebied

Het Cradle to Cradle-concept (C2C), waarbij materiaal oneindig hergebruikt wordt, kennen we voor een gebouw of een product. Op een heel gebied, bijvoorbeeld een heel stadsdeel, is dit concept nog niet toegepast. Veel gemeenten hebben die ambitie echter wel. Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling van SenterNovem helpt ze daarbij met een speciale `community of practice' voor kennisontwikkeling.

Lidwien Reyn, de initiatiefneemster van de community of practice: "De gemeenten Almere, Venlo, Haarlemmermeer en Maastricht hadden de ambitie voor duurzame gebiedsontwikkeling via C2C al uitgesproken. Zo wil Venlo de Floriade in 2012 geheel C2C maken. En in Almere willen ze dat doen met hun stadsuitbreiding. Maar hoe je dit concept in een heel gebied kan toepassen is nog niet uitontwikkeld. Nu gaan we het samen doen, in de community of practice. Met zijn allen kennis opdoen en ontwikkelen over de inhoud en het proces."

Community met passie
Reyn: "De community bestaat uit vertegenwoordigers van de vier gemeenten, de provincies waar ze in liggen, het Rijk en TNO. Het is een groep mensen met een gemeenschappelijk probleem maar ook met een gemeenschappelijke passie. Daar gaan ze samen mee aan de slag, er is geen hiërarchie." Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling van SenterNovem organiseert de bijeenkomsten samen met Rosa Lucassen van Bureau met Waarde en Cees Anton de Vries van RnR group. De eerste bijeenkomst heeft 3 april plaatsgevonden. "Deze had het thema `nieuwe verbindingen'. Daarbij ging het om verbindingen van kennis over bodem, water, financiën en functies van gebieden, maar ook om verbindingen tussen partijen en belangen. En welke nieuwe verbindingen zijn nodig om het C2C-concept toe te passen?"

Ander perspectief
De bijeenkomsten moeten ervoor zorgen dat gemeenten vanuit C2C perspectief naar gebiedsontwikkeling kijken. Reyn: "Je moet afstand nemen om de uitdaging aan te kunnen gaan. Als je C2C wil toepassen kun je niet in je eigen kringetje blijven. Je hebt een visie en streeft ergens naar. Die visie gaan we samen omzetten in concrete kennis. De bijeenkomsten gaan dus verder dan praten en discussiëren, mensen willen echt iets leren."

C2C leeft
"C2C speelt enorm", aldus Reyn, "Ook andere gemeenten, bijvoorbeeld Amsterdam en Wageningen en de dierentuin in Emmen, zijn er mee bezig. Iedereen gaat er enthousiast mee aan de slag en steekt er veel energie in. En daar krijgen ook wij weer energie van. Natuurlijk lopen gemeenten ook tegen problemen aan. Zo heeft Venlo te maken met tijdsdruk. De Floriade is immers in 2012 en dan moet het terrein dus echt C2C zijn. En in de gemeente Haarlemmermeer vragen ze zich af wat ze moeten doen op welk schaalniveau. Zo heb je te maken met een gebouw, een wijk en een stad. Wat doe je waar? Denk bijvoorbeeld aan een waterkringloop. Pak je dat aan op huisniveau of op wijkniveau? En wat is de rol van de overheid? Voorlopig is er is dus nog genoeg te leren in de community of practice. De ambities zijn er in ieder geval. Bovendien wordt de opgedane kennis gebundeld in een publicatie zodat ook andere gemeenten de kennis kunnen gebruiken."