Senternovem


13-05-2008 | Energieneutraal in Groningen

Koploper

Vijf gemeenten als koplopers op weg naar een CO2-neutrale stad. Dat zijn Tilburg, Apeldoorn, Heerhugowaard, Den Haag en Groningen. In deze nieuwsbrief aandacht voor Groningen. Lotus van Nes, programmanager duurzaamheid van de stad: "In 2025 willen we geheel energieneutraal zijn. Daarvoor is eerst een omslag in het denken nodig: hoe ga je om met energie?"

Groningen heeft grote ambities en dat is niet voor niets. Van Nes: "We hebben bewust gekozen voor een grote uitdaging. Wil je het energiegebruik maar met tien procent verlagen, dan hoef je geen innovatieve veranderingen door te voeren. Nu pakken we het groot aan en komen verschillende partijen in actie. Er gebeurt ook echt iets. Zowel binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten."

Gronings Trias Energetica
Om de doelstelling te halen heeft Groningen de Trias Energetica, de drie stappen op weg naar een zo duurzaam mogelijke energievoorziening, een Gronings jasje gegeven: de Groningse energieladder. "Aan de stappen `beperk de energievraag', `gebruik duurzame energiebronnen' en `gebruik eindige/fossiele energiebronnen' voegen we de stappen `preventie' en `compensatie van fossiele brandstoffen' toe. Wij richten ons nadrukkelijk op `preventie' en `besparing', de eerste twee stappen. En die hebben vooral te maken met bewustwording", aldus Van Nes. "Naast innovatieve technieken is er vanuit de duurzaamheidgedachte vooral een omslag in denken nodig."

Breed palet
Er is bijna geen onderdeel dat Groningen niet betrekt bij het halen van de doelstelling. De routekaart naar een energieneutrale stad is dan ook onderverdeeld in verschillende hoofdthema's: ruimte, wonen, mobiliteit, ondernemen en werken en gemeentelijke organisatie. Van Nes: "Voorbeelden van projecten binnen deze thema's zijn duurzaamheidprofielen van ruimtelijke plannen, ontwikkeling van energiezuinige tot energieneutrale gebouwen, aardgasbussen, stimuleren van multifueltankstations, groene scooters voor bedrijven en groene daken. Ook besteden we veel aandacht aan communicatie en participatie. Zo hebben we een feuilleton met duurzame activiteiten uit de stad gericht op jongeren op de lokale televisie uitgezonden, hebben we een speciale website (www.duurzaamstestad.groningen.nl) en een digitale nieuwsbrief. En op de Grote Markt komt een energiemeter."

Samenwerking of concurrentie?
Dat Groningen een van de vijf koplopers is, is meer een stimulans dan een concurrentiestrijd. "Groningen heeft de ambitie om de duurzaamste stad te worden", zegt Van Nes. "Maar dat is vooral een uitdaging en geen competitie. De groep van vijf gemeenten is met name een zinvol platform voor kennisuitwisseling en inspiratie. We hebben allemaal onze eigen specialiteit, ons eigen krachtenveld en kunnen elkaars krachten gebruiken. Ik zie het ook als een gezamenlijke lobby naar het Rijk voor hulp bij de omslag naar een energieneutrale stad. We kunnen het absoluut niet helemaal alleen."

Bereidheid en scepsis
De bewustwording in Groningen komt nu op gang. Van Nes: "De mensen willen graag. Natuurlijk is er ook scepsis maar dat is gezond. En dat kunnen we ook zien als extra stimulans om de ambitie te verwezenlijken. Ons motto is `Duurzaamheid is regulier', en daarvoor gaan we iedereen mobiliseren. Het geld dat daarvoor nu beschikbaar is, is slechts aanjaaggeld. Dat gebruiken we om de eerste drempel weg te nemen. En daarna? Dan maken we de balans op, zodat we weloverwogen de route naar een energieneutrale stad kunnen volgen."