NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Stop op uitgifte bedrijventerreinen slecht voor economie

NVB: discussie moet gaan over goede inpassing en aanpak verloederde terreinen
De Nederlandse bedrijfsruimtemarkt heeft met de uitgifte van 5,7 miljoen vierkante meter aan bouwvergunningen een topjaar achter de rug. Ook steeg de omzet die is gemoeid met de bouw van bedrijfshuisvesting naar een kleine drie miljard euro. Tegelijkertijd staat de sector wel onder druk. Zo is er sprake van veel leegstand en bedrijfslocaties krijgen steeds vaker de schuld dat Nederland verrommelt. Een stop op de uitgifte van bedrijventerreinen is echter slecht voor de economie. Beter is het om nieuwe terreinen goed in te passen in het landschap en veel meer werk te maken van de aanpak van verouderde terreinen.

Dit blijkt uit de Thermometer Nederlandse Bedrijfsruimtemarkt van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in. In deze jaarlijkse uitgave houden STOGO onderzoek + advies, Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht en NVB de bedrijfsruimtemarkt tegen het licht. Het herstel van de bedrijfsruimtemarkt wat in 2006 is ingezet, is in 2007 verder doorgezet. Ten opzichte van 2006 steeg de uitgifte van bouwvergunningen voor nieuwe bedrijfsruimten met bijna 22 procent naar 5,7 miljoen vierkante meter. De verwachting is dat de vergunningenuitgifte van bedrijfsruimten dit jaar naar 6 miljoen vierkante meter doorgroeit.

Op de vrije markt waar nieuwe en bestaande bedrijfsruimten worden aangeboden, werd 3,6 miljoen vierkante meter betrokken. Dat is maar liefst vijftig procent meer dan in het jaar daarvoor en daarmee tegelijkertijd een absoluut hoogterecord. Ook qua omzet scoorde de bedrijfsruimtemarkt buitengewoon goed. In 2007 was met de bouw van bedrijfsgebouwen 2,9 miljard euro gemoeid. Ter vergelijking, dat is maar liefst bijna het dubbele dan in 2003. Het zijn vooral de sectoren handel, transport en logistiek die de bouwactiviteit in een hogere versnelling brengen. Daarnaast is er vooral bij het mkb een grote vraag naar kleinschalige flexibel in te richten bedrijfsgebouwen.

Ondanks deze goede cijfers zijn er ook grote zorgen. Zo staat er maar liefst 7,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te huur of te koop. Deze leegstand is in het afgelopen jaar maar met zes procent gedaald. Er moet, zo bepleit NVB in de Thermometer, werk worden gemaakt van deze vaak verloederde bedrijventerreinen. Sloop, herstructurering of herbestemming tot bijvoorbeeld woonwijken is noodzakelijk. De vaak hogere kosten die dit met zich meebrengen, kunnen o.a. worden gedekt door het instellen van een Vitaliteitfonds. Zon fonds moet dan op haar beurt gevoed worden door een verhoging van de grondprijzen voor nieuwe terreinen.

Zorgelijk noemt NVB ook de roep om geen nieuwe bedrijventerreinen meer aan te wijzen. Bedrijventerreinen zorgen volgens o.a. milieuorganisaties voor een verrommeling van het Nederlandse landschap. Bedrijventerreinen belemmeren in hun ogen het uitzicht op het open landschap. NVB juicht de vestiging van bedrijven langs snelwegen juist toe, omdat daarmee de schade voor het landschap zoveel mogelijk wordt beperkt. Wel valt er, aldus NVB in de Thermometer, veel te verbeteren aan het aanzicht van de bedrijventerreinen vanuit de snelwegen. Maar een stop op de uitgifte is te rigide en heeft ernstige economische gevolgen, omdat daarmee het bedrijfsleven de mogelijkheid wordt ontnomen op nieuwe ontwikkelingen in te spelen.


---