Senternovem


13-05-2008 | Les in een kas in plaats van een klas

Het nieuwe hoofdgebouw van de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten komt helemaal onder glas te staan. Wonen in een kas komt al op kleine schaal voor, werken en studeren in een kas is nieuw. Peter Oei, van InnovatieNetwerk: "Het is nieuw en bijzonder maar eigenlijk is het een logische stap. Het is immers een school die zich altijd al bezighoudt met glastuinbouw. De CAH doet zijn naam eer aan."

Gebruik de zon
Een gebouw met veel glas en groen heeft meerdere voordelen. Oei: "Mensen die in een dergelijke ruimte werken maken minder typefouten en kunnen zich beter concentreren. Belangrijk van veel groen in een gebouw is dat het de lucht zuivert. En door glas kun je energie die er al is opvangen en gebruiken. Het is onzin om ruimten met hoogwaardig aardgas te verwarmen. Je kunt prima de zon gebruiken voor dit soort dingen. Met speciale warmtewisselaars gaat dat ook gebeuren bij de CAH. Steeds meer instanties gaan overigens aan de slag met Bouwen met groen en glas, waaronder een aantal grote projectontwikkelaars."

Kosten en baten
Naast de goede leerprestaties zorgt deze manier van bouwen ook voor energiebesparing. "Een school onder glas kan namelijk 90 procent van de energiekosten zelf opwekken", aldus Oei. "Natuurlijk kost een glasconstructie meer dan normale bouw maar je hebt weer minder zware isolatiekosten. En houten kozijnen bijvoorbeeld, hoef je niet of in ieder geval minder vaak te lakken." In subsidies voor dit soort projecten ziet Oei geen brood. "Dan wordt het een langduriger en kwetsbaar proces. Wat als het potje met subsidie leeg is? Gemeenten moeten veel meer sturen op duurzaamheidsnormen. Dat zet zoden aan de dijk."

Overdekt speelplein
In Dronten wordt een heel nieuw schoolgebouw neergezet maar dat is niet noodzakelijk om te profiteren van de voordelen van groen en glas. Oei: "Het is ook mogelijk om de kas om het bestaande gebouw heen te zetten. Of bijvoorbeeld een speelplein te overdekken en zo warmte en koude te oogsten. Daar zijn we echter nog mee bezig." Het nieuwe gebouw van de CAH zal over 1,5 jaar klaar zijn. "En dan zouden ze de gebruikte technieken en planten een educatieve functie kunnen geven. De planten in de kas moeten immers ook verzorgd worden." Oei ziet een grote toekomst voor Bouwen met groen en glas: "Het concept is veel breder toepasbaar, dus ook in andere gebouwen valt een hoop te besparen."

Op de site van InnovatieNetwerk zijn een aantal films te zien over Bouwen met groen en glas. Kijk voor meer informatie op www.bouwenmetgroenenglas.nl.