Senternovem


13-05-2008 | De drie finalisten van de NET-Trofee!

Donderdag 5 juni is de winnaar bekend

TNT, Oost-Flevoland Woondiensten en de gemeente Veenendaal zijn nog in de race voor de NET-Trofee, dé landelijke prijs voor energiezuinig wonen en werken van het ministerie van VROM. De jury koos de drie uit dertien genomineerde projecten. De finalisten hebben gemeen dat ze bestaande technieken en processen op een nieuwe manier inzetten.

De drie finalisten hebben uiteenlopende achtergronden. TNT heeft een vernieuwende aanpak voor de vastgoedsector, Oost Flevoland Woondiensten richt zich op bestaande woningbouw en de gemeente Veenendaal pakte samen met private partners een project in een nieuwe woonwijk aan. Alle ideeën zijn goed bruikbaar voor anderen, één van de belangrijkste criteria voor de NET-Trofee. De jury, onder leiding van Elco Brinkman, gaf daarnaast Duurzaam Middelburg een bijzondere vermelding.

TNT Green Buildings, Hoofddorp/Veenendaal TNT zoekt in het kader van zijn wereldwijde programma Planet Me in de volle breedte van de organisatie naar mogelijkheden om de CO2-uitstoot te reduceren. Daarom werd voor de bouw van nieuwe kantoren in Hoofddorp en Veenendaal een innovatieve contractvorm ontwikkeld. Triodos Bank en OVG fungeren in een aparte BV als `duurzame huisbaas'. Deze BV is en blijft eigenaar en verhuurder van de gebouwen en streeft samen met TNT als huurder een duurzame exploitatie na. Met deze contractvorm is voor alle partijen de prikkel aanwezig om te komen tot duurzame kantoorgebouwen. Juist dit aspect vindt de jury zeer vernieuwend. Deze `omkering in de vastgoedketen' is een waardevolle innovatie en een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse vastgoedwereld.
Flip Verwaaijen, Directeur TNT Real Estate: "Als transportonderneming is TNT onderdeel van het klimaatprobleem, dus willen wij ook onderdeel zijn van de oplossing. Duurzame vastgoedexploitatie zien we, naast de aanpak van onze vrachtwagens en vliegtuigen, als een serieuze bijdrage en wij inspireren ook onze medewerkers thuis de juiste keuzes te maken. Deze finaleplaats is een stimulans om deze ingeslagen weg voort te zetten."

Oost Flevoland Woondiensten (OFW), Dronten
In Biddinghuizen is een wijk in het centrum gemoderniseerd. In een integrale aanpak van verschillende partijen is zowel de leefomgeving als de duurzaamheid van de woningen verbeterd. OFW brengt in 85 woningen energiebesparende voorzieningen aan als betere isolatie, zonwering, warmteterugwinning, zonnecollectoren en HR-ketels. OFW gebruikt het project als pilot voor duurzaam onderhoud, door de effecten van de maatregelen tien jaar te monitoren. De jury is enthousiast over de consequente aanpak van bestaande woningen en de ambities op de lange termijn van Oost Flevoland Woondiensten. Daarnaast illustreert dit project dat energiebesparing niet los staat van duurzame kwaliteitsverbetering in een wijk of stad. Truus Sweringa, directeur Oost Flevoland Woondiensten: "We doen al veel aan modernisering, en wilden in dit project kijken of we nóg een stap verder konden komen in duurzaamheid. We zijn er heel blij mee dat dat gelukt is en dat het nog een finaleplaats heeft opgeleverd ook. Bovendien komt het voordeel direct bij de bewoners terecht, zij hebben lagere woonlasten. Oost Flevoland Woondiensten zet zich ook bewust in voor verbeteringen in de bestaande bouw, daar is namelijk de meeste winst te behalen."

Gemeente Veenendaal en Quattro BV In een nieuwbouwwijk in Veenendaal-Oost krijgen 1250 woningen een collectief duurzaam energiesysteem. Doorgaans gaat het financiële rendement naar het energiebedrijf dat de investeringen voor zo'n systeem doet. De gemeente Veenendaal wilde het financiële voordeel bij de bewoners terecht laten komen en richtte met private partners (Quattro BV) een eigen energieonderneming op (DEVO BV). Deze onderneming heeft realisatie, exploitatie en beheer in eigen hand en neemt genoegen met een beperkt rendement. De jury heeft dit project vooral gekozen vanwege de vernieuwende rol van de gemeente. De gemeente had een belangrijk aandeel in het samenwerkingsproces en is mede-aandeelhouder van de energie-onderneming, waarvan de bewoners profiteren. Projectwethouder Wim van Maanen over de finaleplaats: "We waren natuurlijk al trots op wat we bereikt hebben. Maar het is fijn om te weten dat ook anderen je initiatief zo weten te waarderen. Het is een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen." Ard de Jong, directeur Quattro, hoopt dat anderen het initiatief gaan volgen. "Op deze manier is het mogelijk om op eenvoudige wijze huizen aan te sluiten op duurzame energie. Je bent niet afhankelijk van partijen: je bepaalt je eigen wensen en ambities."

Duurzaam Middelburg eervolle vermelding Een bijzondere vermelding was er voor Duurzaam Middelburg. Het monumentale pand `De Vergulde Schoe' (uit 1600) is met onder meer glas-, kap- en gevelisolatie energiezuiniger en comfortabeler gemaakt. Dit gebeurde als pilot van Duurzame Monumenten (DUMO), een initiatief van verschillende overheids- en bouwpartijen. De DUMO-methode kan ook in andere monumenten toegepast worden.

Winnaar 5 juni bekend
Wilt u meer weten van de finalisten? Kom dan 5 juni naar Kansrijk, het evenement voor duurzaamheid en innovatie in Nieuwegein. Daar presenteren de finalisten zich en wordt de winnaar bekendgemaakt door de jury. Die bestaat naast voorzitter Elco Brinkman uit Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Minister Vogelaar van VROM zal de NET-trofee aan de winnaar overhandigen. Bij de prijs hoort een geldbedrag van EUR 25.000,-, dat de winnaar moet steken in een duurzaam project.