UMCG en patiëntenverenigingen ontwikkelen samen nieuwe patiëntenwebsites
08 mei 2008 Samen met patiëntenverenigingen heeft het UMCG drie nieuwe websites ontwikkeld. Op de websites vinden patiënten informatie over het traject dat zij in het UMCG doorlopen als zij (mogelijk) borstkanker of prostaatkanker hebben, of een stoma krijgen of hebben. De sites zijn respectievelijk ontwikkeld in samenwerking met BorstkankerVereniging Nederland, Stichting Contactgroep Prostaatkanker en de Nederlandse Stomavereniging. Bijzonder aan de websites is dat de teksten samen met de patiënten zijn opgesteld en dat ook de structuur van de sites samen met patiënten is bepaald.
De websites zijn ontwikkeld in het kader van een proefproject 'Patiëntenorganisaties betrekken bij de zorginkoop'. Dit is een initiatief van de Nederlandse Consumenten en Patiënten Federatie (NCPF), de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK), Zorgbelang Groningen en de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN), samen met zorgverzekeraar Menzis. Doel van het project is het bevorderen van de participatie van patiëntenverenigingen bij de inkoop van zorg. Naast het UMCG zijn nog vier ziekenhuizen in de noordelijke regio betrokken: het Refaja Ziekenhuis, Delfzicht Ziekenhuis, St. Lucas ziekenhuis en het Martini Ziekenhuis.
Kritische patiënten maken de zorg beter
Behalve de ontwikkeling van toegankelijke, informatieve en actuele patiënteninformatie, heeft het proefproject ook geresulteerd in uitbreiding van de verpleegkundige ondersteuning op de polikliniek Urologie van het UMCG. In de uitvoer van het project is gebleken dat kritische patiënten de zorg beter maken. Hierop volgend zijn tal van andere verbeterprojecten gestart, waaronder het verbeteren van de psychosociale zorg en nazorg.
In verschillende sessies met nurse practitioners, artsen, regie- en hoofdverpleegkundigen van het UMCG, oordeelden de patiëntenverenigingen onder meer of het UMCG voldeed aan hun kwaliteitscriteria voor informatie en voorlichting. Zo bekeken zij of de werkwijze transparant en openbaar is, en of voor patiënten duidelijk is welke keuzes zij hebben. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat het UMCG aan veel meer wensen tegemoetkomt dan bekend is. Patiënten die een stoma krijgen, hebben bijvoorbeeld inspraak in de plaatsbepaling van hun stoma. Ook kunnen ze proefdragen met diverse soorten stomamateriaal.
Patiëntgerichte site
Door de samenwerking met de patiëntenverenigingen kan het UMCG de zorg en de informatie daarover nu nog beter afstemmen op de wensen van patiënten. Hoewel de sites pas gelanceerd zijn, is de website over prostaatkanker onlangs door Mediquest genoemd als goed voorbeeld van een patiëntgerichte site.
Onder aan deze pagina vindt u links naar de websites over borstkanker, prostaatkanker en het krijgen van een stoma. Zie het origineel
Noot voor de pers:
Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.