Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Traumahelikopter te weinig ingezet
AMSTERDAM, vrijdag 9 mei 2008
Traumahelikopters worden te weinig ingezet bij ongelukken waarbij slachtoffers ernstig letsel hebben of waarbij kinderen moeten worden gereanimeerd. Dit terwijl de inzet van een traumahelikopter de kans op overlijden van een ernstig traumapatiënt kan halveren.
Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde morgen in een onderzoek van anesthesiologen J. Lemson, B.M. Gerritse, prof.dr. G.J. Scheffer, J.P. Valk en H.M.T. Christiaans, chirurg-traumatoloog mw. dr. I. Schipper en huisarts dr. P.M. van Grunsven. De artsen onderzochten de inzet van traumahelikopters in de periode 2002-2005 in de 24 regio's van ons land waarvanuit een meldkamer de ambulancezorg coördineert.
In de onderzochte periode werd gemiddeld 2.664 keer per jaar de hulp ingeroepen van een traumahelikopter. Deze mobiele teams hebben als thuisbasis de universitaire medische centra in Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Deze vier centra kunnen door de andere 20 meldkamers worden ingeschakeld.
Het gemiddelde aantal oproepen per meldkamer bedroeg 110 keer. Opvallend is dat het aantal oproepen per regio enorm verschilt. Zo deed een regio maar 2 oproepen in een jaar tijd, terwijl een andere regio 403 keer het mobiele team inzette. Maar de regio's zijn niet helemaal vergelijkbaar: het inwoneraantal verschilt, het aantal verkeersongelukken per 100.000 inwoners is niet overal gelijk (varieert van 179-319) en ook het aantal spoedritten door ambulances per 100.000 inwoners verschilt (van 1364-3587). De vier regio's waarin de thuisbasis van de mobiele teams ligt, zetten echter veel vaker een mobiel team in dan de andere regio´s. 'Als beschikbare traumahelikopters ten onrechte niet worden opgeroepen, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit en het resultaat van de hulpverlening aan patiënten', aldus de onderzoekers.
Drempel
Volgens de onderzoekers zetten sommige meldkamercentralisten minder frequent de vliegende artsen in dan op grond van de criteria mag worden verwacht. Ook houden de onderzoekers het voor mogelijk dat het oproepen van een traumahelikopter onvoldoende deel uitmaakt van de dagelijkse gang van zaken. De zeer lage inzetfrequentie door bepaalde meldkamers wijst op een hoge inzetdrempel.
Bovendien komt het volgens de artsen steeds vaker voor dat een opgeroepen en al aanvliegende helikopter wordt geannuleerd door de ambulance die de plaats van het ongeluk als eerste bereikt, omdat het allemaal leek mee te vallen. Dit terwijl ook minder ernstig gewonde slachtoffers baat hebben bij behandeling door het vliegende traumateam. Gemiddeld werd 43,8% van alle oproepen geannuleerd. De vier regio´s die de mobiele zorg coördineerden, annuleerden minder vluchten dan de andere regio´s.
Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.
NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.