Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 24 april 2008

Promotie macro-econome Brenda González-Hermosillo

Risicohonger investeerders bepaalt verspreiding financiële crisis

De Russische financiële crisis in 1998 rond het Long-Term Capital Management hedge fund en de Subprime Crisis die in 2007 begon waren de meest besmettelijke financiële crises van de afgelopen tien jaar, concludeert Brenda González-Hermosillo in het proefschrift dat ze op vrijdag 9 mei verdedigt aan de Universiteit van Tilburg. De econome onderzocht hoe financiële crises zich verspreiden. Besmetting van financiële markten wordt volgens haar voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat internationale investeerders hun risk appetite verliezen.

Hoe verspreidt een financiële crisis zich over de wereld? Het antwoord is van belang voor beleidsmakers die een wereldwijde crisis proberen te voorkomen. De macro-econome Brenda González-Hermilloso, werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds, onderzocht een aantal financiële crises van de afgelopen tien jaar om meer grip op dat proces te krijgen. De meest recente crises die ze onderzocht waren de Turkse crisis in het voorjaar van 2006, de instorting van de Chinese beurs in februari 2007 en de subprime hypothekencrisis en contantenschaarste van de Verenigde Staten, die in de zomer van 2007 begon. Ze keek naar crises in obligatie- en aandelenmarkten in zowel ontwikkelingslanden als volgroeide economieën.

Het onderzoek van González bevestigt dat de Russische financiële crisis in 1998 rond het Long-Term Capital Management hedge fund (LTCM) andere markten besmette. Na 1998 waren er wel financiële crises, maar die besmetten de rest van de wereld nauwelijks. Halverwege 2007 werd de crisis in de Verenigde Staten echter een nieuwe besmettingshaard. Beide wereldwijde crises verliepen via obligatiemarkten en hadden betrekking op spanning in de financiële markten van volgroeide economieën. Crises in opkomende economieën veroorzaakten niet zulke besmettingen.

Risk appetite
González onderzoek toont aan dat de wereldwijde crises voor een belangrijk deel veroorzaakt zijn door internationale investeerders in markten van volgroeide economieën die hun risicozin (risk appetite) verloren. Zodra die risicozin terugkeert, bijvoorbeeld door minder onzekerheid in de markt en meer stabiliteit, houdt de besmetting vrijwel op.

Brenda González-Hermosillo (1955, Mexico City) studeerde economie aan het Instituto Tecnológico Autónomo de México (BA) en de University of Western Ontario, Canada (MA). Haar promotieonderzoek voerde ze uit aan de University of Western Ontario en de Universiteit van Tilburg. González professionele loopbaan begon bij de nationale bank van Mexico en het Mexicaanse ministerie van financiën en bewoog zich via de University of Western Ontario, Canadese banken en het Canadese ministerie van financiën naar het Internationaal Monetair Fonds in Washington D.C.. Daar werkte ze vanaf 1994 in verschillende functies en op het moment als Deputy Division Chief Global Financial Stability Division.