Werkgevers besparen miljoenen op verzuimkosten
07/05/2008 07:00
Achmea Divisie Zorg
Verzuim minder, problematiek heftiger
Re-integratiebedrijf Winnock realiseert flinke kostenbeparing op ziekteverzuim
89 procent van de 1300 verzuimende cliënten heeft na begeleiding van re-integratiespecialist Winnock na vier maanden het werk hervat. In 2007 heeft Winnock betrokken werkgevers hiermee 101.810 verzuimdagen bespaard. Na aftrek van de kosten voor Winnock komt dit neer op 19,3 miljoen euro. Dit heeft onderzoeksbureau APE berekend. Winnock, dat met tien vestigingen cliënten uit het hele land bedient, signaleert minder verzuim, maar wel langer verzuim met complexere problematiek.
Volgens Winnock, voorheen bekend als Rug Advies Centrum en twintig jaar actief in re-integratie van cliënten met langdurige gezondheidsklachten, zijn de goede resultaten te danken aan de unieke aanpak. Een groot deel van de Winnock-cliënten volgt gedurende de hele dag voor de duur van maximaal drie weken een programma dat is gebaseerd op een gedragsmatige aanpak. Aan de hand van een intake wordt een specifiek traject voor de cliënt opgezet waarna de cliënt intensief wordt begeleid door meerdere deskundigen: een medisch specialist, een psycholoog, een bewegingsdeskundige en een re-integratiedeskundige. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oud-Winnock-cliënten ook na een periode van 3-5 jaar minder verzuimen en ook minder gebruik maken van voorzieningen in de zorg (Tijdschrift voor bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, maart 2008). Achmea Zorg, de grootste zorgverzekeraar van Nederland en aandeelhouder van Winnock, koopt vanwege deze goede resultaten zorg in bij deze re-integratie-expert.
Klachtenpatroon gecompliceerder
Uit cijfers van 2007 blijkt dat de meeste cliënten die bij Winnock terechtkomen last hebben van rugklachten (30%), een whiplash (19%), psychische klachten hebben (13%) of specifiek last van chronische vermoeidheid (12%). Ook RSI-klachten (tegenwoordig CANS) komen bij veel cliënten voor (11%). Mannen en vrouwen blijken ongeveer in dezelfde mate last te hebben van deze klachten. Winnock signaleert dat de laatste jaren het kortdurende verzuim is afgenomen en daarmee het langdurige verzuim naar verhouding is toegenomen. 'Door de Wet Verbetering Poortwachter hebben werkgevers meer aandacht voor de aanpak van verzuim', legt klantmanager bij Winnock Thea Fillekes uit. 'Het kortdurende verzuim is hierdoor afgenomen. De problematiek die wij zien is daarom vaak heftiger, er spelen vaak meerdere factoren een rol.' Dat weerhoudt Winnock er niet van om ook voor deze groep cliënten goede resultaten te boeken. 'Wij leren onze cliënten met andere ogen te kijken naar hun eigen situatie waardoor ze ontdekken dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze tot voor kort voor mogelijk hielden'.
Belang van preventie en weerbare opstelling
Ziekteverzuim is voor werkgevers een kostbare zaak; een dag verzuim kost al gauw 250 euro per dag. Inzetbaarheid van personeel wordt door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt steeds belangrijker en daarmee ook het voorkomen en terugdringen van verzuim. Recent bleek uit onderzoek in opdracht van Boaborea, brancheorganisatie voor arbo- en reïntegratiedienstverleners, dat 12 procent van de werknemers niet zeker weet of ze door mentale en fysieke belasting het werk wel vol kunnen houden. 'Het programma voor cliënten die verzuimen is bij ons niet anders dan bij cliënten die dreigen te verzuimen en met ons in contact komen via de bedrijfsarts, maatschappelijk werker of leidinggevende', meldt Fillekes. 'Alle cliënten krijgen begeleiding waarmee zij inzicht krijgen in de eigen situatie. Het gaat erom dat mensen eigen verantwoordelijkheid nemen en zich weerbaarder opstellen.' Maar ook de werkgever kan veel verzuim voorkomen: zo organiseert Winnock voor zorg- en onderwijsinstellingen workshops over de invloed van de bedrijfscultuur op het ziekteverzuim.
'Werkgevers gaan er vaak ten onrechte vaak vanuit dat re-integratie in de eigen functie niet meer mogelijk is', stelt Fillekes. 'In berichtgeving in de media komt ook vaak naar voren dat re-integratie onvoldoende resultaat oplevert en naar verhouding duur is. Onze aanpak bewijst het tegenovergestelde en wordt ook bevestigd door onze opdrachtgevers.'
Nieuwegein /Noordwijk, 7 mei 2008