Ingezonden persbericht
Persbericht
Nederlandse bedrijven geen inzicht in kosten ziekteverzuim
"Bedrijfsprocessen lijden onder slechte planningen bij ziekte"
Delft, 7 mei 2008 -" Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Exact Software Nederland toont aan dat Nederlandse bedrijven en organisaties weinig inzicht hebben in de kosten van ziekteverzuim en reïntegratie. 'De kosten zijn hoog, zeker sinds de verhoging van de loondoorbetalingsplicht in 2004 en de hogere WGA-premie. De benodigde gegevens voor een goede kostenvoorspelling zijn voor handen, toch krijgen directies niet de berekeningen die ze nodig hebben. ' aldus Reinald Snik, directeur Exact Enterprise in Nederland.
Veel organisaties denken dat de kosten van ziekteverzuim en reïntegratie moeilijk in kaart te brengen zijn. 'Dit is een misvatting,' zegt Snik. 'Het gaat erom dat de gegevens die voor handen zijn, worden ingevoerd in een systeem dat de veelal 'zachte' informatie naar concrete cijfers vertaalt. Door het invoeren van die gegevens, die al bekend zijn uit de wettelijke rapportages, krijgt een bedrijf inzicht in de financiële gevolgen van ziekte op de middenlange en lange termijn en kan een bedrijf beter plannen, organiseren en anticiperen en hiermee zelfs ziekte in de toekomst deels voorkomen."
Uit het onderzoek onder circa 70 HR-managers blijkt dat organisaties gedetailleerde (reïntegratie)rapportages bijhouden volgens de regels van het UWV, maar dat ze de gegevens uit deze dossiers vrijwel niet benutten voor een beter inzicht in de kosten van zieke werknemers en hun reïntegratie. Terwijl dat heel eenvoudig te verwezenlijken is, volgens Exact.
Uitkomsten
Het onderzoek, laat zien dat organisaties goed op de hoogte zijn van het ziekteverzuim binnen hun organisatie (93 procent) en hun verantwoordelijkheid voor de juiste registratie van ziekte en mogelijke reïntegratie (99 procent). Zo'n 94 procent van de HR-managers beschikt over een systeem dat direct inzicht geeft in het ziekteverzuim van hun organisatie. 62 procent van alle HR-managers geeft echter aan niet te beschikken over een systeem dat de kosten van ziekteverzuim inzichtelijk maakt.
Joop Huiberts, directeur van ResearAction: 'De meeste HR-managers zijn vooral bezig met inhoudelijke procedures rondom ziekteverzuim en reïntegratie en minder met bedrijfsmatige consequenties daarvan zoals gevolgen voor de omzet en de winstverwachting van een bedrijf. De HR-manager die beschikt over concrete cijfers betreffende uitval van geplande arbeidscapaciteit en de daaraan verbonden financiële consequenties, kan de directie beter adviseren, zowel financieel als inhoudelijk. De kosten van bijvoorbeeld omscholing staan meestal niet in verhouding tot de kosten die een hogere gedifferentieerde WGA-premie met zich meebrengt. Ook wordt vaak onvoldoende gefundeerd bepaald of het nodig en haalbaar is een zieke al dan niet tijdelijk te vervangen.'
De HRM-software oplossing van Exact brengt onder andere actuele en toekomstige kosten van ziekteverzuim en andersoortige uitval van geplande arbeidscapaciteit in kaart. Vragen die het systeem beantwoordt, zijn:
* Hoeveel kosten zijn er gemoeid met een zieke medewerker?
* Wat zijn de effecten van terugloop van productiviteit, al dan niet veroorzaakt door ziekte, op de winst- en omzetverwachting?
* Wat zijn de risico's op langere termijn als iemand langdurig ziek wordt?
* Wat kost het om vacatures wel of niet te vullen?
Over Exact Software
Exact Software werd in 1984 opgericht en is een internationaal vooraanstaande producent van zakelijke software oplossingen voor kleine, middelgrote en grote organisaties. Naast traditionele, geïntegreerde oplossingen voor Enterprise Resource Planning (ERP) ontwikkelt zij daaraan gerelateerde oplossingen, zoals Human Resource Management (HRM), Customer Relationship Management (CRM), Project Management, Business Analytics en Elektronische Workflow.
Exact heeft zijn hoofdkantoor in Delft en vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika. Met ongeveer 2750 medewerkers, vestigingen in ruim 40 landen en oplossingen die beschikbaar zijn in 40 talen bedient Exact momenteel klanten in meer dan 125 landen.
In 2007 bedroeg de omzet ¤ 252,1 miljoen. Sinds juni 1999 is Exact Holdingg N.V. genoteerd aan de Eurolist bij Euronext Amsterdam.