Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

P E R S B E R I C H T

IJmuiden, 7 mei 2008

Oostelijke windrichting komende dagen verraderlijk Pas op met luchtbedden, paarse krokodillen en
strandballen!

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij waarschuwt voor de krachtige oostenwind die er de komende dagen aan de kust staat. Door de vakantie en het aanhoudende mooie weer trekken veel mensen naar het strand. De meegenomen drijfmiddelen vallen makkelijk ten prooi aan de oostenwind en drijft mensen bijna ongemerkt ver de zee in. In combinatie met het steenkoude water kan dat levensbedreigende situaties opleveren. Dat werd gisteren al duidelijk tijdens de reddingacties.

Aan het begin van de middag dreef een opblaasbootje zo ver uit de kust bij Katwijk dat de Redding Maatschappij werd gealarmeerd. Volgens strandbezoekers bevonden de personen zich op enkele honderden meters uit de kust. Vanwege de vrij krachtige aflandige wind, was de melder bang dat de personen in kwestie niet meer zonder hulp het strand konden bereiken. Gelukkig konden de mensen zich zelf in veiligheid brengen. Bij Lemmer dreigden vier kleine kinderen in de problemen te komen bij de inlaat van het Wouda gemaal. Met twee rubberbootjes waren ze gaan varen, maar konden door de aflandige wind niet meer terugkomen naar het strand. Schipper Klaas Samplonius vertelt: "De reddingboot nam de kinderen aan boord. Ze trilden flink en waren vooral geschrokken. Omwikkeld in een thermo-deken kwamen ze op verhaal. Ze vertelden dat ze waren gaan varen en dat ze een peddel waren verloren. Door de wind lukte het ze niet om terug te komen. Gelukkig had iemand op de wal het hulpgeroep gehoord en alarm geslagen." Ook bij Stellendam kwamen er kinderen in de problemen omdat het luchtbed waarmee ze speelden door de aflandige wind in zee was gedreven. De pubers van 16 en 12 waren wel weer zelfstandig op het strand gekomen, maar een van hen maakte een verkleumde indruk. Voor de zekerheid werd een ambulance gebeld. Het personeel constateerde een lichaamstemperatuur van 30 graden. Gelukkig kon hij na behandeling ter plaatse naar weer naar huis.

Achtergrondinformatie KNRM
De KNRM draagt zorg voor de organisatie van het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid- Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. Vanuit de hoofdvestiging in IJmuiden worden de 40 reddingstations aangestuurd. De KNRM bestaat volledig van vrijwillige bijdragen, jaarlijkse donaties, erfenissen en legaten. Per jaar is 12 miljoen euro nodig om de gehele organisatie, de bijna 1000 vrijwilligers, de 10 beroepsredders en de 75 reddingboten direct inzetbaar te houden. De reddingstations van de KNRM zijn dag en nacht, het gehele jaar door en onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. In 2007 voeren de reddingboten bijna 1800 keer uit en zetten meer dan
3.400 mensen weer veilig aan wal.

EINDE PERSBERICHT