Persbericht
Nieuw interuniversitair topinstituut voor 'evidence based onderwijs'
De Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht en de Rijksuniversiteit Groningen hebben gezamenlijk het Top Institute for Evidence Based Education Research (TIER) opgericht, een wetenschappelijk interuniversitair instituut op het gebied van 'evidence based onderwijs'. Het instituut wil bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in Nederland door de ontwikkeling van (kosten)effectieve onderwijsinterventies, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke inzichten. Het nieuwe topinstituut gaat op woensdag 14 mei van start met een openingsconferentie in Den Haag.
Tijdens de openingsconferentie houdt minister Plasterk van OCW een korte toespraak. Daarnaast zijn er lezingen van twee vooraanstaande wetenschappers op het terrein van 'evidence based onderwijs': prof. Eric Hanushek (Stanford University) en prof. Stephen Machin (University College London, London School of Economics en Centre for the Economics of Education).
'Evidence based onderwijs' gaat er vanuit dat onderwijsbeleid en -praktijk gebaseerd zijn op de beste zekerheid over wat werkt (de werking moet bewezen zijn). Dit betekent dat specifieke onderwijsinterventies en onderwijsstrategieën wetenschappelijk geëvalueerd moeten worden, voordat deze aanbevolen of op brede schaal ingevoerd worden.
Doel van TIER is het verrichten van excellent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van 'evidence based onderwijs' en het bruikbaar maken van de resultaten voor de onderwijspraktijk en het onderwijsbeleid. Het instituut wil kennis ontwikkelen die gebruikt kan worden door OCW (in de beleidsvoorbereiding en -evaluatie), de onderwijspraktijk (bij de allocatie van middelen en het maken van onderwijskundige keuzes), en ouders en leerlingen (bij het maken van de keuze voor een school of opleiding).
Het instituut heeft vier aandachtsgebieden:
· het ontwikkelen en evalueren van effectieve onderwijsinterventies;
· de bestudering van de maatschappelijke context van onderwijs, waarbij het maatschappelijke perspectief van onderwijs centraal staat en een relatie wordt gelegd tussen onderwijs en arbeidsmarkt;
· het opzetten van een portal tussen de academische onderzoekswereld en de beleidswereld van het ministerie van OCW;
· het - in samenspraak met het veld - ontwikkelen van een Teacher Academy om onderzoeksresultaten over te dragen aan docenten in het primair, voortgezet en hoger onderwijs.
De vier aandachtsgebieden bestrijken het gehele gebied van levenslang leren, van voorschoolse educatie, basisonderwijs, voortgezet en beroepsonderwijs, en hoger onderwijs tot verdere scholing en educatie.
Het instituut zal nauw samenwerken met het Centraal Planbureau (sector Groei, kennis en structuur), verschillende ministeries, NWO en relevante nationale en internationale onderzoeksgroepen.
TIER sluit aan bij de beleidswijzer Evidence Based Beleid van OCW en bij de strategienota van NWO waarin het thema onderwijs is opgenomen.
Programma openingsconferentie
15.45 uur Aankomst
16.00 uur Welkomstwoord door dr. R.H.A. Plasterk, minister van OCW
16.15 uur Prof. E.A. Hanushek: The Value of Evidence for Education Policy
17.00 uur Debat
17.15 uur Prof. S. Machin: Evidence Based Education Policy -
The Case of Economics of Education Research in the UK
18.00 uur Debat en afsluiting
18.15 uur Receptie
Tijd en locatie
De conferentie vindt plaats op woensdag 14 mei om 16.00 uur in de Groene Zaal van Sociëteit De Witte, Plein 24, Den Haag.
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam