Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Den Haag, woensdag 7 mei 2008
Directeur KB - Wim van Drimmelen - kondigt na 17 jaar zijn vertrek aan
Dr. Wim van Drimmelen, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, heeft aangekondigd dat hij in november 2008 zijn functie zal neerleggen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij vervult deze functie sinds 1991. Tijdens zijn directoraat heeft de KB internationaal een leidende positie verworven in de digitale informatievoorziening. Op nationaal terrein trokken succesvolle tentoonstellingen, innoverende (samenwerkings)projecten en bijzondere aanwinsten sterk de aandacht. Op 17 november a.s. biedt het Algemeen Bestuurscollege van de KB hem een feestelijke afscheidsbijeenkomst aan.
Begin jaren 90 koos Van Drimmelen met vooruitziende blik voor een actieve en ambitieuze rol van de KB in de opkomende elektronische informatievoorziening. Daaruit ontstond het internationale e-Depot, waaraan vrijwel alle grote internationale uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften deelnemen, en dat thans 10 miljoen wetenschappelijke artikelen bevat. De KB was een pionier op het gebied van digitale duurzaamheid en ontwikkelde zich tot internationaal erkend expertisecentrum. Er werden grootschalige digitaliseringsprojecten opgezet, zoals van de Handelingen van de Staten-Generaal (2,3 miljoen pagina's) en van de Nederlandse dagbladen (8 miljoen pagina's).
Onder meer als voorzitter van de Europese nationale bibliotheken nam Van Drimmelen vele internationale initiatieven. De KB was en is, als initiator of deelnemer, betrokken bij tal van Europese projecten, met name op het gebied van digitale duurzaamheid en de ontwikkeling van virtuele netwerken van erfgoedinstellingen. Een voorbeeld daarvan is The European Library, die door de KB wordt beheerd onder auspiciën van de Conference of European National Librarians en waaraan bijna 40 landen deelnemen.
Op het gebied van de klassieke bibliotheektaken kwam het landelijke conserveringsprogramma Metamorfoze tot stand en werd een versnelling aangebracht in de productie van de Nederlandse Bibliografie tot 1800 (de zogeheten Short Title Catalogue Netherlands). De collecties werden verrijkt met uitzonderlijke aanwinsten (zoals het bekende Gruuthuse-handschrift) en de KB trad naar buiten met grote tentoonstellingen (zoals Het Wonderbaarlijk Alfabet, in 1998 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam).
De voorzitter van het Algemeen Bestuurscollege van de KB, mr. drs. L.C. Brinkman, betreurt het dat er een einde komt aan het directoraat van Wim van Drimmelen: 'Als inspirator en vernieuwer heeft hij ingrijpende veranderingen tot stand gebracht en onder zijn leiderschap heeft de KB zich ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande nationale bibliotheken in de wereld. Hij verdient alle lof voor het samenbrengen van een succesvol team'. Het Algemeen Bestuurscollege heeft inmiddels de procedure voor de opvolging in gang gezet.