Gemeente Kerkrade

07.05.08: Overlijden de heer drs. M.A.M. (Thijs) Wöltgens

Met het plotselinge overlijden van Thijs Wöltgens verliest Kerkrade een groot mens, een burger die zijn persoonlijke kwaliteiten een leven lang heeft ingezet voor een betere samenleving.

Thijs Wöltgens heeft als docent economie aan het Bernardinus College de weg naar de lokale politiek gevonden. Namens de Partij van de Arbeid werd hij in 1972 gekozen in de gemeenteraad. Al snel vervulde hij ook de rol van fractievoorzitter. Zijn intellect en zijn talenten hebben hem in staat gesteld om zijn rol in de lokale politiek al snel te verruilen voor een plaats in de Tweede Kamer. Zijn grote uithoudings- en doorzettingsvermogen en zijn enorme financiële en economische kennis bezorgden hem een bijzondere reputatie. Dat stelde hem ook in staat om samen met zijn Limburgse collega's in de Tweede Kamer werk te maken van de Perspectievennota Limburg.

Oud-burgemeester van Kerkrade Thijs Wöltgens. Door zijn bijzondere verdiensten binnen en buiten zijn partij werd Thijs Wöltgens in 1990 tot fractievoorzitter gekozen. Hij gaf in die functie mede leiding aan het kabinetsbeleid.

In 1994 verruilde hij zijn Haagse loopbaan voor het burgemeesterschap van zijn geboorteplaats Kerkrade, een stad die hem zeer aan het hart lag en waar hij zich kon uiten in zijn moederstaal: het Kerkraads dialect: "Ich bin inne Kirchröadsjer". Met zijn eigen woorden werd daarmee een jongensdroom waar. Het betekende echter niet het afscheid van Den Haag, want hij combineerde zijn rol als burgervader met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Als burgemeester heeft de heer Wöltgens zich niet beperkt tot het leiding geven aan het lokaal bestuur. Op een bijzondere wijze heeft hij mede vorm gegeven aan intensievere samenwerking in het belang van de regionale economische ontwikkeling. Daarmee werd hij een van de wegbereiders van Parkstad Limburg.
Evenzeer telde voor hem de verwantschap met het Duitse grensgebied en met Herzogenrath in het bijzonder. Met de oprichting van het Openbaar Lichaam Eurode werd het eerste grensoverschrijdend openbaar lichaam een feit. Bij zijn afscheid als burgemeester mocht Thijs Wöltgens daarvoor de eremedaille van Eurode in ontvangst nemen. Bij alles viel Thijs Wöltgens terug op zijn belangrijkste kracht: een onnavolgbare humor. Hij blijft bij zeer velen in herinnering als een sympathiek mens, een vriend. Een burgervader die vooral gewoon wilde doen, een intellectueel met oog voor het alledaagse.

Het college van Kerkrade eert in hem een bijzondere burger die zijn leven in dienst van de gemeenschap heeft gesteld. Het wenst vooral zijn vrouw Jeanne, kinderen en kleinkinderen bijzonder veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Condeléanceregister
Om iedereen de mogelijkheid te bieden zijn of haar respect voor de overleden oud-burgemeester te tonen, ligt er van donderdag 8 tot en met woensdag 14 mei tijdens openingstijden een condeléanceregister ter tekening in het stadskantoor van de gemeente Kerkrade.