Reactie Greenpeace op EU besluit over gentechgewassen

EU voedselorganisatie onder vuur in EU commissiedebat over gentech

07 mei 2008

Amsterdam, Nederland -- Vandaag heeft de Europese Commissie besloten dat de EFSA, de Europese voedselveiligheidsorganisatie, de teelttoelating van drie controversiële gentechgewassen opnieuw moet beoordelen. Het gaat om de gentechpieper van BASF en twee gentechmaïssoorten. Greenpeace had liever gezien dat de toelating helemaal werd tegengehouden, maar is blij dat dit in ieder geval uitstel betekent voor de toelating van dubieuze gentechgewassen. Eerder constateerde de Europese Unie al dat de EFSA niet in staat is om de veiligheid van gentechgewassen te beoordelen en dat ze zich binnen 24 maanden moet reorganiseren. Greenpeace vindt dat ze tot die tijd geen beoordelingen over gentech mogen doen.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten over gewassen die zelf constant gif (Bt-toxines) aanmaken, zoals de twee maïsvariëteiten, hadden vandaag moeten leiden tot een afwijzing van de twee soorten gentech maïs, vindt Greenpeace. Onderzoek uit 2007 wees uit dat dit gewas schadelijk is voor de bodem en insectenleven op en rond het veld. De genpieper van BASF bevat zogenaamde antibiotica-resistente genen. Ook de World Health Organisation (WHO), het Pasteur Instituut en de European Medicines Agency (EMEA) maken zich zorgen over de veiligheid van de toepassing van dit soort genen.

De Europese Commissie heeft onlangs te kennen gegeven dat de EFSA zich binnen 24 maanden zo moet herorganiseren dat het de milieurisico's van gentechgewassen op de lange termijn kan beoordelen. EFSA gaf zelf ook al eerder aan dat ze niet in staat is om de lange termijn effecten van gentechgewassen in te schatten. De beslissing van vandaag laat zien dat de Europese Commissie geen vertrouwen heeft in de werkwijze van de EFSA. Het is jammer dat de EFSA opnieuw de kans krijgt om de toelating te beoordelen, terwijl zo duidelijk is dat ze daartoe niet in staat is. De EFSA zal eerst moeten worden hervormd en aangepast wél in staat te zijn goede, onafhankelijke adviezen over nieuwe gentechgewassen te kunnen doen, vindt Greenpeace.

"Treurig is dat vandaag besloten is dat Oostenrijk niet zelf mag beslissen over wat ze zelf eet", Aldus Herman van Bekkem, campagneleider bij Greenpeace. Al sinds eind jaren 90 heeft Oostenrijk een verbod op de teelt en import van gentechgewassen. (1) Het besluit van de EU dat dit verbod voor import niet meer is toegestaan, is volgens Greenpeace onder grote druk van de gentech-industrie, de WTO en landen als de VS tot stand gekomen.

In Nederland werden onlangs nog vragen gesteld in de Tweede Kamer over de toelating van de BASF aardappel. Minister Cramer zei dat het positieve EFSA advies voor de Nederlandse regering aanleiding was om in te stemmen met de teelttoelating van de antibioticum-aardappel. Greenpeace wil dat de EU beslissing van vandaag er toe leidt dat Nederland niet meer direct achter het oordeel van de EFSA aanloopt. Nederland zou de ongefundeerde positieve houding (2) ten aanzien van gentech in de landbouw moeten herzien. Nederland geeft veel vergunningen af voor veldproeven met gentechmaïs (3) en -aardappelen en dreigt zo de proeftuin van Europa te worden.

Contact informatie


---