GGZ Nederland biedt haar leden 'Code Kindermishandeling' aan

07/05/2008 12:33

GGZ Nederland

We gaan van 'zwijgen tenzij' naar 'spreken tenzij'. Je moet als hulpverlener een hele goede reden hebben om niet te spreken als je het vermoeden hebt dat een kind mishandeld wordt. We kunnen niet garanderen dat een kind nooit meer mishandeld zal worden maar we kunnen er wel voor zorgen dat er eerder aan de bel getrokken wordt. Dit is de kern van de code die GGZ Nederland in samenspraak met haar leden ontwikkeld heeft.

Wat doet de ggz?
Met de 'Code voor het melden van kindermishandeling voor de ggz' wil de ggz niet alleen een bijdrage leveren aan de bescherming van kwetsbare kinderen maar ook aan de hulpverlener die gaat spreken over mogelijke kindermishandeling. We bieden met deze code een mogelijkheid om de deuren open te zetten, zonder de privacy van de cliënt onnodig te schenden.

Draagvlak voor de code
De ontwikkeling van vaardigheden om kindermishandeling te signaleren en om het probleem bespreekbaar te maken, wordt in elke ggz-instelling en waar mogelijk samen met andere betrokken instanties, zoals Bureau Jeugdzorg of de regionale huisartsen en jeugdartsen al jarenlang gestimuleerd. "Ons voornaamste doel is het creëren van breed draagvlak voor de code, waardoor de kans dat de code door het veld wordt overgenomen zo groot mogelijk wordt" zegt Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland.

Belang van het kind staat voorop
Er zijn verschillende belangen en loyaliteitsproblemen bij de hulpverleners van de betreffende instellingen, bijvoorbeeld wanneer de hulpverlener een zorgplicht heeft voor de eigen patiënt die mogelijk dader is van kindermishandeling. De zorgplicht voor de ouder/verzorger kan dan botsen met de behoefte om gegevens uit te wisselen met andere professionals. Met het uitbrengen van deze code maken we duidelijk dat het belang van het kind voorop staat.


---





http://www.ggznederland.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,