Provincie Groningen

Concept cultuurnota 2009-2012 gepresenteerd 6 mei 2008

Vandaag heeft het college van GS de concept cultuurnota 2009-2012 vastgesteld. Met deze nota wordt het cultuurbeleid voor de periode 2009-2012 gepresenteerd. Uit verschillende evaluaties en bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit het culturele veld blijkt dat het bestaande cultuurbeleid werkt. Het college van GS stelt daarom voor het bestaande cultuurbeleid op hoofdlijnen voort te zetten en verder te ontwikkelen.

De komende jaren staan de volgende programma's centraal:
1. Cultuurbereik; actieve participatie, bereik door verankering en vernieuwing.

2. Erfgoed; identiteit door ontwikkeling

3. Kunsten, profiel door dynamiek.

Bij de uitwerking van deze programma's wordt op basis van actuele ontwikkelingen en bijvoorbeeld nieuwe beleidslijnen van andere overheden een aantal nieuwe accenten gelegd
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

- het versterken van het organiserend vermogen bij grote en kleine instellingen:

- aanbodgericht educatiebeleid;

- in de lijn van het Rijksbeleid, meer aandacht voor talentontwikkeling;

- het bereiken van kinderen en jongeren d.m.v actieve participatie;
- het verbinden van cultuur met andere sectoren (bijvoorbeeld kunst en economie en kunst en ruimte).

Cultuurbereik
GS willen dat meer inwoners in aanraking komen met en meedoen aan cultuur. In de cultuurnota 2009-2012 wordt de nadruk gelegd op actieve participatie. Cultuurbereik blijft echter het uitgangspunt. Waar inwoners passief in aanraking komen met cultuur kunnen zij geprikkeld worden om actief deel te nemen aan cultuur. Amateurs moeten zich verder kunnen ontwikkelen op elk gewenst niveau. In de komende periode zullen cultuurparticipatie en cultuurbereik wederom worden gestimuleerd met bijvoorbeeld de Regionale cultuurplannen. In deze Regionale cultuurplannen wordt samengewerkt met de gemeenten.

Jongeren en cultuur
Het college wil dat meer leerlingen actief en passief in aanraking komen met cultuur. Binnen de netwerken waarin scholen en culturele instellingen participeren, moet vraag en aanbod meer worden samengebracht dan in de huidige periode. IVAK en Kunststation C kunnen hierbij ondersteunen.

Het college wil inzetten op projecten die door jongeren zijn ontwikkeld of jongeren aanspreken. Hiermee worden jongeren actief betrokken bij cultuur. Jongeren uit het VMBO krijgen specifieke aandacht.

Budget Educatieve Participatieprojecten
Het college van GS stelt voor om de budgetten Regionale Creatieve Netwerken (RCN)(138.566 euro), de leerlingenbijdrage kunst-, erfgoed- en media-educatie (106.000 euro) en het budget stimulering jongerencultuur (79.300 euro) samen te voegen tot het budget Educatieve Participatieprojecten (BEPP): totaal 323.866 euro. Met dit budget willen GS de verbinding tussen cultuureducatie, amateurkunst en talentontwikkeling verbeteren. Het culturele veld, instellingen, scholen en individuen worden uitgedaagd plannen te maken die voorzien in de doelstelling. Plannen die voorheen i.h.k.v. de RCN werden aangevraagd, kunnen nu vanuit het BEPP mogelijk worden gemaakt.

Erfgoed, het Verhaal van Groningen
In de periode 2009-2012 zet het college in op continuering en verdieping van het de uitvoering van de integrale aanpak van `Het verhaal van Groningen'. Dit wil het college doen door bijvoorbeeld de tweeledige aanpak van integrale presentaties (fysiek en digitaal zoals de site www.hetverhaalvangroningen.nl) te subsidiëren. Daarnaast worden ook de ondersteuningsorganisaties (zoals het Museumhuis) gesubsidieerd. Het Museumhuis heeft een stimulerende en samenbindende functie voor het erfgoedveld. Het college ziet een belangrijke taak weggelegd bij het Museumhuis m.b.t. erfgoededucatie en marketing en promotie.
De subsidie van het Museumhuis zal voor de komende periode worden verhoogd met 85.000 euro.

Kunsten, profiel door dynamiek
Dit programma is er op gericht de dynamiek in de kunsten van stad en regio te bevorderen. Daarbij wordt het accent gelegd op talentontwikkeling, internationalisering en het leggen van verbindingen tussen kunst en economie en kunst en ruimte.

Kunstraad
De Kunstraad levert een belangrijke proactieve bijdrage aan het versterken van het culturele klimaat en dynamiek en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven in Groningen. In december 2007 is vanwege organisatorische problemen bij de Kunstraad een verbeterplan opgesteld. Vanwege de aanpassing van de organisatie van de Kunstraad (oa. aanstellen van een directeur) stelt het college van GS voor de subsidie aan de Kunstraad te verhogen met 50.000 per jaar in de periode 2009-2012

Festivals
De festivals Noorderlicht, Noorderzon en Noorderslag leveren een belangrijke bijdrage aan de culturele dynamiek en het versterken van het culturele klimaat in Groningen. Het college van GS stelt daarom voor de subsidies aan deze festivals te verhogen met : Noorderlicht 40.000 euro , Noorderzon 35.000 en Noorderslag 35.000.

Procedure
De concept cultuurnota zal aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Na de behandeling in PS volgt de inspraakperiode. Deze loopt van week 28 tot en met week 40. In dezelfde periode vraagt GS advies aan de Kunstraad op een aantal beleidsdoelstellingen van programma 3. Eind oktober/begin november 2008 zal de definitieve cultuurnota, inclusief oa. de inspraaknota en het advies van de Kunstraad ter vaststelling worden aangeboden aan Provinciale Staten.

De concept cultuurnota 2009-2012 vindt u op www.provinciegroningen.nl

7 mei 2008