Verbetering voedselveiligheid bij vrijmarkten en festivals
06 mei 2008 - nieuwsbericht
Verkopers van voedsel hebben hun zaakjes steeds beter voor elkaar op
vrijmarkten en festivals. De verkoop van drank aan jongeren blijft een
punt van zorg. Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op
basis van de controles die zij uitvoerde tijdens Koninginnedag en
bevrijdingsfestivals.
De VWA constateert een toegenomen professionaliteit en meer besef van
hygiëne bij kramen waar eten en drinken verkocht wordt. Ook het
relatief slechte weer met lage buitentemperaturen op Koninginnedag
zorgde voor een daling van het percentage overtredingen. Deelde de VWA
in 2007 nog bij zo'n tien procent van de inspecties een waarschuwing
of boete uit, dit jaar was slechts in iets meer dan vijf procent
sprake van een overtreding.
Op het gebied van de Drank- en Horecawet was wel een stijging van het
aantal overtredingen te zien. Deze stijging is toe te schrijven aan de
meer gerichte controles die de VWA uitvoerde. Vooral bij de verkoop
van drank aan jongeren onder de zestien jaar gingen organisaties de
fout in. Werd vorig jaar nog bij een kleine vijftien procent van de
inspecties een zogenaamde maatregel getroffen, dit jaar was dat
percentage gestegen tot bijna twintig procent.
Op basis van ervaringen van voorgaande jaren werd vooral gecontroleerd
waar overtredingen te verwachten waren. Bij ondernemers die al eerder
beboet waren door de VWA was een verbetering te zien: een systeem van
polsbandjes in combinatie met leeftijdsidentificatie en een goede
instructie aan het personeel leidde in veel gevallen tot een inspectie
zonder maatregelen.
Voedsel en Waren Autoriteit