Expositie schilderijen van Anke Labrie en Ryszard Bolechowski in de Martinikerk, Breedeplaats te Franeker.
Periode: 30 april t/m 30 augustus 2008
Opening: zondag 4 mei om 9.30 uur door Anna Maria van Schuurman, tijdens de kerkdienst in de Martinikerk.
Openingstijden Martinikerk: Maandag: 13.30 - 17.00 uur Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur
Ryszard Bolechowski (Leeuwarden) "Visioenen"
Ryszard Bolechowski, geboren in 1968 in Polen, is in 1990 in Nederland komen wonen. Hij studeerde aan de Vrije Academie te Leeuwarden en ABK Minerva in Groningen. Hij werkt met diverse materialen zoals olieverf, acryl, inkt, potlood e.a. In zijn werk is er altijd een fascinatie voor het menselijke hoofd: het portret, vanuit alle mogelijke standpunten. Het gaat vooral om herkenbare mensen, alledaagse situaties en Bolechowski's blik op de wereld om hem heen. Hij werkt met vorm en restvorm, buit schaduwpartijen uit en laat een geraffineerde afwisseling zien tussen lijnen en vlakken.
Anke Labrie (Amsterdam) " Aan de oevers van de droom" Anke Labrie (1948) groeide op in een landelijke omgeving en uit haar werk spreekt nog altijd een grote liefde voor de natuur. Ze studeerde af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar hoofdthema is de mens, zelf spreekt ze van "mensbeelden", geplaatst te midden van dieren, bloemen, vruchten, bladeren en bomen. Tegenstellingen tussen de seksen worden opgeheven of versterkt in een speels en spannend spel. Begrippen als vitaliteit en verstilling, kracht en kwetsbaarheid, worden met elkaar verweven in symbolische taferelen, grenzend aan de droom. Detaillering ontbreekt vrijwel. Het gaat om het grotere geheel van een sterk gevormde kleurencompositie.
De prachtige Martinikerk is omstreeks 1425 gebouwd in gotische stijl. Bij het binnen komen valt de grote ruimtewerking meteen op. Dit komt vooral door de dertig slanke pilaren tussen de zijbeuken en het schip van de kerk. Deze 30 pilaren beelden de Goddelijke volmaaktheid uit. De twaalf pilaren rond het koor beelden de 12 stammen van Israël uit en deze verwijzen weer naar de twaalf apostelen. Op een aantal van deze pilaren zijn 15e eeuwse fresco's te zien. Deze fresco's hebben 3 eeuwen onder de witkalk gezeten. Pas in 1860 bij de aanleg van gasverlichting in de kerk zijn ze herontdekt.
De Franeker Martinikerk is de enige kerk in Friesland met een kooromgang. De kooromgang werd vroeger (vóór 1595), toen de kerk nog een Rooms-katholieke kerk was, voor processies gebruikt. Vroeger woonden er veel rijke adellijke personen in Franeker en in de periode dat Franeker een universiteit had (1585-1811) ook hoogleraren. Zij werden in de Martinikerk begraven. Het 'gewone' volk op het kerkhof. De grafstenen (ruim 300) zijn tijdens de restauratie (1940-43) in volgorde van beeldhouwwerk herplaatst. De 27 belangrijkste zijn verticaal tegen de muren gezet.
Het huidige orgel dateert van 1842. Het is gebouwd door de firma Van Dam uit Leeuwarden. Een aantal pijpen uit het eerdere orgel (1532-1534) zijn daarbij opnieuw gebruikt
Martinikerk,
Breedeplaats
Franeker.
Entree gratis