Vandaag 4 mei 08 treedt het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap in werking.

Stopt de Nederlandse Staat nu ook met het schenden van het Kinderrechtenverdrag ?

Want de Kinderombudsman, Stichting Misplaatst en diverse andere kinderrechten organisaties constateren al enige jaren diverse knelpunten in de omstandigheden waaronder niet-criminele jongeren verblijven in zgn opvanginrichtingen een gevangenis.

Als eerste: worden deze jongeren gedurende hun verblijf geen adquate behandeling geboden. Deze opvanginrichtingen/gevangenissen dus zijn hier per definitie ook niet voor bedoeld. Daarvoor zijn de behandelinrichtingen.
Een tijdelijk verblijf van circa zes weken (zoals nu veelal nog voorkomt) is zelfs nog in strijd met het Kinderrechtenverdrag dus ook niet aanvaardbaar. Nu het daadwerkelijke verblijf van niet-criminele jongeren in opvanginrichtingen zelfs nog veel langer duurt dan zes weken, is het gebrek aan behandeling voor deze groep jongeren zeer nijpend en in strijd met het zogenaamde doel (eigen veiligheid) en het Kinderrechtenverdrag. De jongeren worden immers uit huis geplaatst in een justitiële jeugdinrichting om problemen of stoornissen te voorkomen, te verminderen of op te heffen die hun ontwikkeling naar volwassenheid ongunstig kunnen beïnvloeden. Ook aan uitgebreid en gevarieerd onderwijs ontbreekt het de jongeren zelfs gedurende de zogenaamde tijdelijke opvang. In de opvanginrichtingen wordt standaard onderwijs aangeboden op VMBO-niveau. Het onderwijsaanbod in de behandelinrichtingen is meer uitgebreid en gevarieerd vanwege de veel langere verblijfsduur en vanwege de meer individuele behandeltrajecten. Nu de jongeren veel langer dan enkele weken verblijven in de opvanginrichtingen constateert de Kinderombudsman ook hier weer een ernstig knelpunt. Want in deze zogenaamde opvanginrichtingen zitten de jongeren met ernstige gedragsproblemen vaak op dezelfde afdeling als criminele jongeren die in de inrichting een straf uitzitten of in voorlopige hechtenis zitten . Bij samen- plaatsing onder een strafrechtelijk regime wordt volgens de Kinderombudsman onvoldoende rekening gehouden met de behoefte van betreffende jongeren met gedragsproblemen. Bovendien zet men zelfs Kinderen jonger dan 12 jaar vast vanwege gedragsproblemen . Hierbij is volgens deskundigen en de Kinderombudsman een groot gevaar aanwezig voor negatieve beïnvloeding, overnemen van crimineel gedrag en angst voor criminele jongeren.

De Kinderombudsman, Stichting Misplaatst, Kinderrechtenorganisaties, Kinderrechters en deskundigen geven al jaren aan dat het strafrechtelijke regime in de opvanginrichtingen zeker niet geschikt is voor jongeren met ernstige gedragsproblemen en in strijd met het Kinderrechtenverdrag..

In december 2007 zaten er nog steeds 1294 kinderen zonder strafblad maar met een gedrag's en of met een psychiatrische probleem in jeugdgevangenissen.

Vandaag treedt dus het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap in werking. De Kinderombudsman hoopt dus dat met dit Nieuwe verdrag, er eindelijk eens een einde komt aan het schenden van ook de rechten van deze jongeren. Want dit nieuwe verdrag van de Verenigde Naties verplicht landen ertoe (ook Nederland) mensen met een handicap volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving. Vijftig landen hebben hun akkoord al gegeven. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag 3 mei 08 bekendgemaakt. Nederland tekende het verdrag ook .
http://www.minvws.nl/images/persbericht-gehandicaptenverdrag_tcm19-145558.pdf

Kinderombudsman, vraagt zich af of Nederland zich hier wel aan gaat houden. Een handtekening is immer snel gezet.
Maar de hulp voor zeker jongeren met een verstandelijke handicap,liet en laat nog steeds te wensen over. Mensen /kinderrechten werden in het verleden regelmatig en tot op de dag van vandaag, nog steeds geschonden door de Nederlandse Staat.

Jongeren met een licht verstandelijke handicap :
Gingen in het verleden voor 2005 nog naar speciale orthopedagogische behandelcentra. Maar vanaf januari 2005 ging dit via bureau jeugdzorg . Deze jongeren, die vaak ook gedrag's- en psychiatrische problemen hebben, vallen nu nog steeds tussen wal en schip . Maar door de wel bekende (zgn of niet)wachtlijsten daar kunnen deze jongeren met gedrag's- en psychiatrische problemen op straat komen te staan. En dan hoeft er maar even iets mis te gaan en zij verdwijnen via crisisplaatsing in een justitiële jeugdinstelling/gevangenis.

Daarnaast weet ook de Kinderombudsman dat de bureau's jeugdzorg nog steeds de nodige expertise missen ( ook niet aan waarheidsvinding doen) om deze groep jongeren goed te kunnen helpen. Zij worden steeds vaker door ondeskundige op steeds jongere leeftijd psychisch ziek verklaard. Hebben zij wel een gedrag's en of psychiatrische probleem, dan krijgen zij vaak niet de adequate hulp die dan nodig is.

De Kinderombudsman blijft waken, en hoopt dat dit nieuwe verdrag deuren zal openen voor ook deze jongeren. Want zo'n 120.000 jongeren met ernstige psychische problemen worden nog steeds niet behandeld. En komen veelal terecht in jeugdinrichtingen/gevangenissen. En dat deze jongeren daar niet thuis horen, dat weten wij . Maar de Nederlandse Staat wil daar blijkbaar (nog)niets van weten . Want Nederland scoort nog steeds slecht, als het gaat om de rechten van zeker deze kinderen. Vooral in de jeugdzorg, de gezondheidszorg, het jeugdstrafrecht en het vreemdelingenbeleid komen jonge mensen in de knel. Dat bleek ook al uit het 'Jaarbericht Kinderrechten' 2008 van Unicef Nederland en Nederlandse afdeling van Defence for Children International (DCI). Nederland laat nu eens zien dat u ook om deze Kinderen geeft..