Gemeente Zandvoort
College informeert raad over camping Sandevoerde
Camping Sandevoerde voldoet niet aan de brandveiligheidseisen waardoor sprake is van een onveilige situatie - dat is de simpele mededeling van het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Maar het college meldt meer. In het schrijven zet het college een aantal bedrijfsaspecten op een rij.
Hieronder volgt de brief.
Geacht leden van de raad,
De heer Bierman heeft in de commissievergadering Planning & Control van 16 januari 2008 toegezegd om een feitenrelaas op te stellen met betrekking tot het streekplan / camping Sandevoerde inclusief de noodzaak tot herstructurering en aanleg van het ecologisch lint (zie toezegging 2008/867).
In deze brief informeren wij u over de stand van zaken hieromtrent.
Camping Sandevoerde voldoet niet aan de brandveiligheidseisen (bijlage 1) waardoor sprake is van een onveilige situatie.
De eigenaren van de grond hebben sinds een aantal jaren plannen om de camping te herstructureren zodat die voldoet aan de brandveiligheid. Tevens willen de eigenaren een villapark bouwen, de ecologische zone rondom het Boogkanaal verbreden en komen tot ophoging van het terrein vanwege de stijging van het grondwater.
Het college van burgemeester en wethouders heeft bij brief van 13 oktober 2004 (bijlage 2) in eerste instantie afwijzend op de plannen gereageerd omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan Kostverlorenstraat e.o. In het bestemmingsplan is wel de mogelijkheid opgenomen de bestaande camping landschappelijk in te passen waarbij gebruik kan worden gemaakt van de vrijkomende sportvelden. Tevens is in voornoemde brief aangegeven dat de provincie niet voornemens was aan de plannen mee te werken omdat de verstedelijking buiten de rode contouren plaats zou hebben en er geen alternatief voor de gebruikers van het kampeerterrein binnen de grenzen van de gemeente voorhanden was. In dezelfde brief wordt aangegeven dat het college zich wel bereid heeft verklaard medewerking te verlenen aan een onderzoek naar de mogelijkheden om op termijn af te wijken van de uitgangspunten van het voormelde bestemmingsplan.
Vervolgens hebben de eigenaren (en hun vertegenwoordiger de heer Salman) verschillende gesprekken gehad met verschillende instanties. GS van Noord-Holland hebben aangegeven dat zij het project in beginsel kunnen ondersteunen (bijlage 3). GS constateren dat een aanpassing van de rode contouren nodig zal zijn via een herziening van het streekplan.
Wij hebben in onze zienswijze op het ontwerpstreekplan gevraagd om de rode contouren op te rekken om te bezien of het project niet bij voorbaat zou worden uitgesloten (bijlage 4). Bij de vaststelling van het streekplan heeft de provincie echter aangegeven de rode contour niet op te rekken met als argument dat belanghebbenden geen zienswijzen meer zouden kunnen indienen en dat de procedure voor het oprekken in de toekomst eenvoudiger is gemaakt (bijlage 5). Indien de gemeente het project ondersteunt en er sprake is van een goed ruimtelijk onderbouwd plan kan de gemeente een afwijking van het streekplan aanvragen.
Overigens blijkt dat de kampeervereniging Sandevoerde niet kan instemmen met het project. De kampeervereniging heeft dit bij de provincie en bij de gemeente aangegeven (bijlage 6).
In (bijlage 7) is uiteengezet wat er zou moeten gebeuren om het project doorgang te laten vinden. Het project is gedeeltelijk gesitueerd op- en grenst aan beschermd natuurgebied dat in eigendom is van de gemeente Amsterdam (perceel B 8703). Dit zou voor problemen kunnen zorgen. Tevens is geen overeenstemming bereikt met de kampeerders waardoor de uitvoerbaarheid van het plan niet is aangetoond.
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,
de secretaris, de burgemeester,