Radboud Universiteit Nijmegen


MITeC nieuw centrum Radboudziekenhuis en Universiteit Twente

Datum bericht: 2 mei 2008
Het UMC St Radboud en de Universiteit Twente gaan samenwerken in een nieuw instituut: het Minimaal Invasief Technologisch expertise Centrum, kortweg MITeC. Dit centrum wil een toonaangevende rol spelen op het gebied van de sleutelgatchirurgie en de real-time beeldvorming.

Het MITeC, dat nauw samenwerkt met industriële partners, wil nieuwe technologische ontwikkelingen zo snel mogelijk omzetten in concrete producten waarmee de zorg voor patiënten sterk wordt verbeterd. Vanuit de patiëntenzorg is de ontwikkeling van de sleutelgatchirurgie (opereren met minimaal invasieve technieken) de afgelopen decennia sterk gestimuleerd. Dat heeft geleid tot technologische ontwikkelingen, die steeds sneller lijken te gaan. Datzelfde geldt voor de directe, real-time beeldvorming, waarbij artsen in het lichaam van de patiënt kunnen kijken zonder het te openen. De technologische ontwikkeling is slechts een kant van de zaak, want nieuwe technologieën en apparatuur moeten zich in de dagelijkse praktijk bewijzen.

Groei en ontwikkelingen
'Door het directe samenspel van het Instituut voor Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente (UT) en de meer toepassingsgerichte onderzoekservaring van artsen en onderzoekers in het UMC St Radboud, liggen er voor het nieuwe samenwerkingsverband MITeC uitgelezen kansen om snel uit te groeien tot een toonaangevend onderzoekscentrum' zegt interventieradioloog prof. dr. Leo Schultze Kool.

'Bovendien bouwt het Radboud de komende jaren een geheel nieuw complex van operatiekamers, waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de beeldvorming en sleutelgatchirurgie. Daarbij kun je denken aan het gebruik van robots, maar ook aan ingenieuze softwareprogramma's voor directe beeldverwerking en -projectie.' Hoogleraar Schultze Kool gaat vandaag dieper op het onderwerp in tijdens zijn oratie aan de Radboud Universiteit.

Samenwerking
Frans Corstens, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud is ingenomen met het nieuwe initiatief: 'Wij juichen deze bijzondere ontwikkeling toe. Grote groepen patiënten hebben er baat bij dat snel nieuwe technologieën worden ontwikkeld die nóg effectiever worden getest en toegepast.'

Ook Peter Vooijs, wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Technische Geneeskunde ziet grote voordelen van dit medisch-technologische samenwerkingsverband. 'Het Instituut voor Technische Geneeskunde is gericht op de integratie van innovatieve technologische ontwikkelingen in topklinische diagnostiek en behandeling. In deze samenwerking in het MITeC streven wij ernaar de toepassing en de veiligheid van minimaal invasieve ingrepen aanzienlijk te vergroten.'