Private equity uitkomst voor consumentensector tijdens kredietcrisis
30/04/2008 00:01
Ernst & Young
LONDEN, 30 APRIL 2008 - Internationale ondernemingen die actief zijn in de consumentensector zouden moeten kijken of ze door middel van samenwerking met private equity investeerders de kredietcrisis beter kunnen doorstaan. Dit concludeert het rapport The Best of Both Worlds: Why every consumer products company should have a private equity strategy, dat Ernst & Young vandaag publiceert.
"Nu de wereldeconomie minder floreert, biedt samenwerking tussen producenten en private equity (PE) investeerders voor beide partijen mogelijk voordelen," aldus David Murray van Ernst & Young uit Londen die verantwoordelijk is voor het rapport.
Bedrijven zien PE investeerders van oudsher als bedreiging, omdat ze bijvoorbeeld de prijs van potentiële overnamekandidaten kunnen opdrijven. Volgens Murray zou men meer moeten nadenken hoe PE investeerders kunnen helpen bij het versterken van de marktpositie. Dat wil zeggen niet alleen om nieuw kapitaal te verschaffen maar ook om concrete transacties te sluiten.
Na technologie, media en vastgoed, komt de consumentensector qua populariteit bij PE investeerders op de vierde plaats. Wat volume betreft is de verhouding tussen potentiële en lopende transacties zelfs hoger dan in welke andere sector dan ook. Bedrijven in de consumentensector staan in ieder geval steeds meer open voor samenwerking met PE investeerders omdat ze zich realiseren dat ze op die manier hun strategische opties kunnen verbreden en verbeteren.
Voor private equity is de sector vooral aantrekkelijk vanwege het specifieke karakter. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld grote vastgoedportefeuilles. Het is een grote industriesector die wereldwijd circa 20% van het BBP voor haar rekening neemt en bovendien minder conjunctuurgevoelig is dan andere sectoren. Consumenten moeten zich immers altijd wassen en voeden. Dit verklaart de grote veerkracht van de sector. Daarnaast biedt de consumentensector aantrekkelijke kansen voor consolidatie en rationalisering.
Harmonieuze samenwerking
Producenten laten mogelijk kansen liggen wanneer ze hun eigen vaardigheden niet weten te combineren met de financiële middelen die PE investeerders kunnen bieden. Ze zouden door het bundelen van krachten hun eigen strategische en financiële prestaties naar een hoger niveau kunnen tillen. Murray zegt hierover: "Door te leren en gebruik te maken van de vaardigheden die PE investeerders hebben om waarde te creëren - zelfs wanneer het economisch minder goed gaat - zou voor de producenten kunnen betekenen dat bestaande processen beter en sneller kunnen worden gedaan. Tevens krijgt men toegang tot innovatieve ideeën die men normaal niet zou hebben."
PE investeerders zouden bedrijven in de sector ook kunnen ondersteunen door activiteiten die niet tot de kernactiviteiten behoren over te nemen. Zo kan men zich volledig concentreren op hun sterkste merken. Murray: "Ook al krijgen ze niet de beste prijs, dan nog is het eindresultaat vaak positief. Het kan verstandig zijn om bepaalde (non-core) activiteiten over te dragen aan een PE investeerder. Dit geldt met name als daarmee de schaarse financiële middelen voor nieuwe strategische initiatieven kunnen worden gebruikt."
Private equity kan dergelijke activiteiten ook helpen stroomlijnen en optimaliseren voor een mogelijke beursgang, of verkoop binnen de sector. Ook kunnen ze een cruciale rol spelen door meerdere activiteiten over te nemen en zo op korte termijn synergie en schaalvoordelen te genereren.
Nederland
"Om tegenwicht te kunnen en blijven bieden aan de steeds machtiger retailers is het voor toeleveranciers van belang in omvang te groeien. 'Size does matter!' De koek wordt voor producenten in Nederland niet echt groter. Voor groei is men aangewezen op internationale expansie of op een groter deel van de Nederlandse koek. Schaalvergroting, innovatie en merkversterking vereisen slim gebruik van de aanwezige middelen en financieringsmogelijkheden. Private equity kan in een aantal gevallen een sleutelrol vervullen en zou daarom niet als een bedreiging maar als een kans moeten worden gezien. Het is daarom voor de producenten van belang een visie en strategie te definiëren betreffende de mogelijke rol van private equity," aldus Harry Kleine, voorzitter Consumer Products Ernst & Young en vanuit Nederland betrokken bij het rapport.
http://www.ey.nl