NCRV

Uitgedokterd?!

Ayurveda, orthomanuele therapie en acupunctuur in Uitgedokterd?!

Woensdag 30 april

20.50 uur, Nederland 2

In de serie Uitgedokterd?! volgt presentator Ghislaine Plag patiënten die niet verder geholpen kunnen worden in het reguliere medische circuit. Patiënten die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gaan naar alternatieve of experimentele geneeswijzen, die hoop op genezing of verbetering kunnen bieden. In de aflevering van woensdag 30 april maken we kennis met Sylvia, die diabetes heeft en een ayurvedische behandeling ondergaat, Resi die vanwege onduidelijke rugpijnen naar een manueel therapeut gaat, en Esther die al 30 jaar last heeft van ernstige migraine-aanvallen en een acupunctuurbehandeling krijgt.

Yogalerares Sylvia (54 jaar) heeft sinds tien jaar last van diabetes en moet bijna aan de insuline. Ze wil dit echter zo lang mogelijk uitstellen. In haar dagelijks leven let ze goed op haar voeding en beweegt ze veel. Maar langzamerhand krijgt ze al last van diabeteskwalen, zoals slecht zien, minder goed kunnen lopen en verminderd gehoor. Sylvia gaat naar een ayurvedisch therapeut. De ayurveda beschouwt het lichaam als een lokale bundeling van energie, die niet te scheiden is van de energie van de geest en van de gehele kosmos. Iedereen wordt met een eigen unieke energieverdeling geboren die bij de geboorte optimaal in balans is. De verdeling wordt bepaald door het DNA, maar ook deels door het jaargetijde, de stand van de planeten en de plek op de wereld waar je geboren bent.

De 39-jarige Resi heeft sinds de zomer van 2007 klachten aan haar rug. Dit zou te maken kunnen hebben met twee verkeersongevallen die zij eerder heeft gehad. De pijn is voor haar lastig te lokaliseren en altijd aanwezig. Ze kan gewoon blijven werken, maar ze vindt het wel vervelend en het maakt haar ook ongerust. De spierverslappers die ze van haar huisarts heeft gekregen heeft ze meteen weggegooid toen ze over de bijwerkingen las. Negen behandelingen bij de fysiotherapeut hebben ook niet geholpen, en talloze echoâs, scans en MRIâs toonden niets aan. Resi heeft nu haar hoop gevestigd op een ortomanueel therapeut. Zij constateert een bekkenscheefstand. Bij manuele therapie wordt getracht functiestoornissen van de wervelkolom en de gewrichten van armen en benen te verhelpen door de gewrichten weer in beweging te brengen.

Esther (43 jaar) heeft al dertig jaar last van migraine. Zoân één keer per maand is ze uit de running, variërend van een paar uurtje tot 3 dagen achterelkaar. Het enige wat ze kan doen is rusten en enkele tabletten Imigran nemen. De dokter kan haar alleen deze zware pijnstillers bieden. Via een vriend van haar man heeft Esther enige tijd terug het telefoonnummer van een acupuncturist gekregen. Bij een (traditionele) acupunctuurbehandeling worden roestvrijstalen naalden in verschillende delen van het lichaam ingebracht, zodat de lichaamsenergie, de âchiâ, hersteld kan worden. Esther zal een ooracupunctuur behandeling krijgen.