Gemeente Arnhem

Eerste Stadsmonitor vergelijkt Arnhem met andere grote steden De waardering voor het ondernemingsklimaat in Arnhem is toegenomen en ligt in 2006/2007
op het niveau van de grote steden. De Arnhemse woningvoorraad is weer sterk aan het groeien; anno 2007 liep die groei nog wel achter bij de ontwikkelingen in Nederland en de grote steden. De Arnhemse jeugdwerkloosheid is afgenomen, maar nog steeds hoog in vergelijking met Nederland. De leefbaarheid van Arnhem scoort in vergelijking tot andere grote steden vaak matig, ofschoon de meest recente cijfers iets rooskleuriger zijn. Op het gebied van veiligheid is er enige reden voor optimisme, maar de positie van Arnhem is, in vergelijking tot andere steden, relatief nog steeds ongunstig. Deze gegevens komen naar voren uit de Stadsmonitor 2008 die het college van BenW vandaag presenteert.

Wethouder Willem Hoeffnagel: De toegevoegde waarde hiervan is dat college en raad ontwikkelingen in de stad en effecten van beleid over een langere periode kunnen volgen. Als we, net als nu, de monitor vroeg in het jaar klaar hebben, dan is het een belangrijke bron van informatie en inspiratie voor het heroverwegen en aanscherpen van gemeentelijk beleid. De Perspectiefnota en de
Meerjarenprogrammabegroting (MJPB) worden als het ware gevoed met actuele ontwikkelingen en cijfers.
De gebruikte gegevens zijn afkomstig uit bestaande onderzoeksbronnen (in- en extern), maar worden in de Stadsmonitor voor het eerst gepresenteerd in een samenhang die is geënt op de vier stadsprogrammas (Participatie en Werk; De zorgzame stad; Verbeteren woon- en leefklimaat en Aantrekkelijke centrumstad) en dus op de belangrijkste beleidsdoelstellingen van de gemeente Arnhem.

Goed moment
De eerste stadsmonitor komt uit op een belangrijk moment. Onlangs verscheen de rapportage Leefbaarheid doorgrond (het Marlet-rapport), waaruit blijkt dat Arnhem kampt met grote leefbaarheidsproblemen. Tegelijkertijd heeft de stad veel te bieden en zijn er kansen om de situatie te verbeteren. In de komende periode wordt in college en raad gesproken over nieuwe beleidsmaatregelen en aanscherping van de doelstellingen uit de stadsprogrammas. De stadsmonitor nu is bij uitstek een instrument om deze ontwikkelingen en de effecten van nieuwe beleidsmaatregelen in de komende jaren nauwlettend te blijven volgen.

Behoefte
De stadsmonitor moet voorzien in de behoefte om op een vast moment in het jaar zélf in te zoomen op hoe Arnhem er voor staat. Belangrijk, volgens Hoeffnagel, want de gemeente wordt steeds meer beoordeeld op effecten van het gevoerde beleid. Rijk en provincie willen niet alleen weten waar we het geld aan besteden, maar vooral ook wat het oplevert en wat de resultaten zijn; dat willen we zelf natuurlijk ook. In de stadsmonitor zijn gegevens te vinden over de ontwikkeling van ondermeer arbeidsparticipatie, werkgelegenheid, veiligheidsbeleving, jeugdwerkloosheid, bereikbaarheid, woningvoorraad. Deze worden vergeleken met de gemiddelden van Nederland en ander steden. Dit type informatie hadden we nog niet eerder voorhanden, aldus Hoeffnagel. De stadsmonitor bestaat uit twee delen, het rapport en een bijlage. Beide zijn digitaal te vinden onder www.arnhem.nl/Wonen en Leven.