Gemeente Breda

Breda presenteert Jaarverslag 2007

In het jaar 2007 zijn veel afspraken uit het Coalitieakkoord Kiezen voor elkaar ten uitvoering gebracht.

Daarbij zijn het aantal en de kwaliteit van de afgeronde en ook van de in gang gezette projecten een signaal dat de stad zich voortvarend ontwikkelt. Dit blijkt uit het jaarverslag 2007 dat het college van burgemeester en wethouders deze week heeft opgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad.In het jaarverslag en de jaarrekening legt de gemeente verantwoording af over de prestaties en uitgaven in relatie tot de beleidsvoornemens. In het jaarverslag is ook de jaarrekening opgenomen waarin het college verantwoording aflegt over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. De totale uitgaven in 2007 bedroegen 477 miljoen en er is in 2007 voor 48 miljoen geïnvesteerd. De accountant heeft de jaarrekening goedgekeurd en de gemeenteraad bespreekt het jaarverslag in de raadsvergadering van 19 juni aanstaande.

Afspraken uit Coalitieakkoord
Het in 2006 aangetreden college heeft in 2007 vele afspraken uit het Coalitieakkoord Kiezen voor elkaar ten uitvoering gebracht. In dit collegeakkoord zijn communicatie en dienstverlening belangrijke themas. In 2007 heeft de Bredase Rekenkamer het belang daarvan nog eens duidelijk gemaakt. Het contact met bewoners en bedrijven en het vergroten van hun inbreng zijn en blijven daarom ook de rode draad in het akkoord.

Een greep uit de resultaten van 2007
2007 was in veel opzichten een jaar van zowel oogsten van wat eerder op gang is gebracht als zaaien om nieuwe ontwikkelingen te starten. Dit blijkt uit de projecten die al eerder startten en in 2007 zijn afgerond, bijvoorbeeld de feestelijke opening van de haven en afsluitende congres van het internationale project Water in Historic City Centres (WIHCC).
Als eerste stad in Nederland stelt Breda via het FMO (Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling) structureel geld beschikbaar voor projecten en initiatieven van Bredanaars. Het FMO is bedoeld om de sociale samenhang in de wijken te bevorderen en verloopt succesvol. In 2007 heeft het college besloten om door middel van een integrale aanpak met haar partners de leefbaarheid, zelfredzaamheid en concurrentiepositie van Heuvel, Hoge Vucht, Doornbos en Linie en Driesprong te verbeteren. Hiervoor is een ontwikkelingsfonds in het leven geroepen.
In het Masterplan Voortgezet Onderwijs Breda spreken besturen van het voortgezet onderwijs af voortaan op structurele wijze samen te werken om onder andere betere innovatiemogelijkheden te bieden, doorstroming tussen de verschillende onderwijsniveaus te verbeteren en het VMBO-imago te verbeteren.
In de Woonvisie Breda 2007-2010 is vastgelegd dat 30% van de nieuw te bouwen woningen moet bestaan uit bereikbare woningen. 2007 was ook het jaar waarin de Structuurvisie Breda 2020 is uitgebracht. In deze visie geeft het college aan waar Breda de komende jaren in investeert. Zo kan bijgestuurd worden op ontwikkelingen die wenselijk zijn met ruimte voor stad en natuur, traditie en innovatie, oud en nieuw en inspanning en ontspanning.
Het in 2007 gehouden Cultuurdebat moet in 2008 leiden tot een nieuwe cultuurvisie voor Breda. Ook de ombouw van Museum De Beyerd tot Graphic Design Museum, Beyerd Breda verloopt volgens plan, zodat koningin Beatrix op 11 juni aanstaande de feestelijke opening kan verrichten.
Verder is het definitieve ontwerp van het nieuwe HSL-station vastgesteld. Met de ondertekening van de overeenkomst is de bouw van het nieuwe station begonnen.
Belangrijk voor de economische en toeristische ontwikkeling van de stad is het nieuwe evenementencomplex de Bavelse Berg. In 2007 zijn de voorbereidingen voor de bestemmingsplannen en de milieueffectrapportage (mer) gestart.
Ook openbare orde en veiligheid hebben ruim aandacht gekregen door het opstellen van de Veiligheidsmonitor. Hiermee worden knelpunten gesignaleerd, mede om prioriteiten van beleid aan te geven en om nog meer grip te krijgen op problemen van hinder, overlast en criminaliteit.

Financiële verantwoording
De totale uitgaven in 2007 waren 477 miljoen en er is in 2007 voor 48 miljoen geïnvesteerd. Ten opzichte van de Begroting 2007 is er een netto positief resultaat van 3,9 miljoen (bij een bruto rekeningresultaat van 25,7 miljoen). Dit wordt ondermeer veroorzaakt door een hoger resultaat van het Grondbedrijf ( 9,7 miljoen), een van de HSL-organisatie ontvangen afkoopsom voor toekomstig onderhoud van
1,2 miljoen en uitgaven die overgeheveld zijn naar 2008 ( 2,8 miljoen). Het college doet een voorstel voor de besteding van het rekeningresultaat.

Breda, 29 april 2008