Provincie Limburg

Persberichten

Businessplan tophandbal voorlopig uitgesteld
Het College van Gedeputeerde Staten constateert dat de drie handbalverenigingen Budé BFC, Flexpoint V&L en Krekels Sittardia eensgezind achter het plan staan om te komen tot Tophandbal in de regio Westelijke Mijnstreek en dat zij zich bereid verklaren om zich hiervoor gezamenlijk in te zetten. Maar, omdat de handbalverenigingen én de bond nog niet uit de sporttechnische invulling van Tophandbal Zuid-Limburg zijn, heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten het businessplan naar Tophandbal voorlopig uit te stellen. De Provincie en de gemeenten gaan in gesprek met de verenigingen, met de inzet dat de handbalwereld zelf komt met een door alle partijen (verenigingen én bond) onderschreven technisch voorstel dat past binnen de aanbevelingen van het haalbaarheidsonderzoek. In de tussentijd gaat de Provincie samen met de gemeenten verder met de ontwikkeling van Sportzone in de Westelijke Mijnstreek.

Gedeputeerde Staten en de twee gemeenten hebben om twee redenen een haalbaarheidsonderzoek naar tophandbal in de Westelijke Mijnstreek laten uitvoeren.

* In het kader van de Sportnota Provincie Limburg 2006-2008 hebben de handbalverenigingen en de bond, samen met Topsport Limburg en het Huis voor de Sport een handbalplan gemaakt. Het opzetten van een structurele samenwerking tussen de drie topverenigingen in Zuid Limburg is daarin nog een open eind. De handbalverenigingen, Huis voor de Sport en Topsport Limburg adviseren in het handbalplan om dat door onafhankelijke onderzoekers te laten doen. Met het haalbaarheidsonderzoek van Van den Wall Bake en Alberda is dat gebeurd.

* Daarnaast is er de ontwikkeling van de Sportzone. In de Rijksontwikkelingsagenda van het stedelijk netwerk Zuid-Limburg alsmede in de regiodialoog tussen het college van Gedeputeerde Staten en gemeentebestuurders is, op verzoek van de regio Sportzone op de strategische agenda voor de regio Westelijke Mijnstreek gezet. Omdat handbal van oudsher in deze regio een drijvende sport is, ondersteunt dit deze ontwikkeling. In Sportzone zijn talentontwikkeling en topsport belangrijke elementen die gebiedsontwikkeling, onderwijs, bedrijfsleven, zorg, huisvesting, overheid en sport verbinden. De komende jaren wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een infrastructuur voor talentontwikkeling en topsportbegeleiding. Een infrastructuur op het vlak van ondermeer onderwijs en medische- en maatschappelijke voorzieningen. Het centrum van dit Limburg breed, omvangrijke, innovatieve en kwalitatief hoogwaardig netwerk bevindt zich in de Westelijke Mijnstreek.

29-4-2008 14:13