Openbaar Ministerie

Uitspraak hof inzake F.J.J. den T.

29 april 2008

Het hof heeft op 29 april 2008 uitspraak gedaan in de strafzaak tegen F.J.J. den T.

De rechtbank had Den T. veroordeeld voor doodslag om een diefstal te verhelen en voor een aantal diefstallen dan wel pogingen daartoe tot 12 jaren gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De misdrijven werden gepleegd in april en mei 2006 in Nieuwerkerk aan de IJssel. Een 53 jarige vrouw is rond 24 mei 2006 door steken met een mes of ander scherp voorwerp om het leven gebracht.

Het hof heeft anders dan de rechtbank bewezen verklaard dat Den T. de doodslag heeft gepleegd zonder dat daarbij een verband met een diefstal vast is komen te staan. Ook de overige telastegelegde diefstallen en pogingen daartoe zijn bewezen verklaard.

In de over Den T. uitgebrachte rapportage van het Pieter Baan Centrum wordt gesteld dat hij lijdende is aan een persoonlijkheidsstoornis. Doordat Den T. de feiten ontkent, hebben de deskundigen zich niet uitgelaten over de toerekeningsvatbaarheid van Den T. Het hof heeft vastgesteld dat de doodslag mede uit de persoonlijkheidsstoornis verklaard kan worden en acht Den T. daarvoor verminderd toerekeningsvatbaar.

Door het hof is Den T. op grond van de in hoger beroep bewezenverklaarde feiten veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en is hem tbs met dwangverpleging opgelegd.

(bron: persbericht gerechtshof 's-Gravenhage d.d. 29 april 2008)