Bezette Palestijnse gebieden: een dagje naar de dierentuin 29 april 2008, Qalqilya - In een speeltuin klinkt gelach van meer dan honderd kinderen. Ze gaan voor het eerst naar de enige dierentuin die de bezette Palestijnse gebieden rijk is en ze kunnen bijna niet wachten.

Een potje touwtrekken. Foto: Unicef
Een potje touwtrekken. Foto: Unicef

"Ik wil naar de aap en hem bananen voeren," zegt Ala' in gebarentaal. Het achtjarige meisje is doof. Daardoor kan ze niet veel op straat spelen en ze is ook nog nooit naar de dierentuin geweest. 'Ik vind de giraffe en de leeuw leuk. Dat zijn trotse en sterke dieren," zegt de twaalfjarige Ayman, die zich ook met gebaren uitdrukt. Ook alle andere kinderen die naar de dierentuin gaan, hebben een handicap.

Zaklopen
Unicef steunt de oecumenisch-christelijke jongerenorganisatie YMCA, die activiteiten voor Palestijnse kinderen organiseert. Ze worden gefinancierd door de Europese Commissie en zijn bedoeld voor de meest kwetsbare kinderen in dit gebied, zoals kinderen met een handicap. Simpele spelletjes als zaklopen, ballonnen opblazen en kleuren, zorgen voor heel veel plezier. "Ik hou het meest van het ballonnenspel en mijn lievelingskleur is blauw," zegt Ayman. Met een vrolijke uitdrukking op zijn gezicht gebaart hij: "Ik ben erg blij als ik een ballon kan laten knappen!"

Een muur scheidt Qalqilya af van de buitenwereld. Foto: Unicef Een muur scheidt Qalqilya af van de buitenwereld. Foto: Unicef

Muur zorgt voor armoede

De 91.000 mensen die in Qalqilya wonen, worden omringd door een muur die hen scheidt van hun land en andere voorzieningen. Ze mogen er alleen met toestemming van het Israëlische leger naartoe. Deze omstandigheden leiden tot een steeds slechtere economie. Er heerst een toenemende werkloosheid en meer dan 30 procent van de bedrijven heeft zijn deuren moeten sluiten. 61 procent van de inwoners van Qalqilya leeft beneden de armoedegrens.

"Kinderen in Qalqilya staan meer onder druk dan kinderen in andere gebieden op de West Bank. Dat komt door de muur en door de uitgaansverboden," zegt Rami Assaf van de YMCA. Ook het onderwijs lijdt onder de situatie. In februari moesten zes scholen als gevolg van een uitgaansverbod drie dagen lang dicht.

"Door deze kinderen bij te staan met psychosociale hulp, kunnen we hun bestaan weer een beetje normaal maken," aldus Ramsi Assaf.